Kaasuputkikonsulttina toimineen ex-liittokanslerin suosio on pohjamudissa. Saksalaisten enemmistö toivoo hänelle kaikkea mahdollista pahaa, kuten potkuja demaripuolueesta ja eläkkeen leikkaamista. Jopa syyttäjäviranomaiset tutkivat hänen toimintaansa. Suomessa kaasuputkikonsultit saavat olla kaikessa rauhassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin yhteistyökumppanina pitkään toimineen ex-liittokansleri Gerhard Schröderin toiminta on noussut Saksassa keskustelunaiheeksi. Bild-lehden äskettäin teettämän mielipidekyselyn mukaan 74 prosenttia kaikista saksalaisista ja peräti 82 prosenttia demarien äänestäjistä on sitä mieltä, että Schröder pitäisi potkia pois demaripuolueesta.

Potkut puolueesta eivät riitä, vaan kolme neljäsosaa saksalaisista on sitä mieltä, että ex-liittokanslerin eläkettä pitäisi leikata, jos hän ei luovu tehtävistään venäläisissä energiayhtiöissä. Schröder toimii tällä hetkellä hallituksen puheenjohtajana Nord Stream -yhtiöissä sekä Venäjän valtion öljy-yhtiö Rosneftissä. Lisäksi hänestä on tarkoitus tulla Venäjän kaasuyhtiö Gazpromin hallituksen jäsen.

Lukuisten Venäjään liittyvien luottamustehtäviensä lisäksi Schröder toimii hallintoneuvoston jäsenenä Kiinan valtion CIC-sijoitusrahastossa ja Rothschild & Sons -pankissa.

Venäjä-yhteyksistä jopa rikosepäilyjä

Sosialidemokraattinen puolue on samoilla linjoilla kansalaisten enemmistön kanssa. Nykyinen liittokansleri Olaf Scholz (SPD) on pyytänyt Schröderiä luopumaan tehtävistään venäläisissä energiayhtiöissä. Demarien Heidelbergin paikallisyhdistys on vaatinut Schröderin erottamista puolueesta.

Lisäksi liittovaltion syyttäjävirasto tutkii Schröderiin kohdistuvia rikosepäilyjä. Schröderiä epäillään osallisuudesta rikoksiin ihmisyyttä vastaan hänen Venäjä-yhteyksiensä takia.

Schröder ei kuitenkaan näytä haluavan luopua yhteyksistään Venäjälle. Hän kävi tapaamassa ystäväänsä Putinia Moskovassa viime perjantaina.

Lobbasi kaasuputkea ja sulki ydinvoimalat

Nyt 77-vuotias Schröder toimi Saksan liittokanslerina vuodesta 1998 vuoteen 2005. Demareiden yhdessä vihreiden kanssa muodostama Schröderin hallitus päätti vuonna 2000 sulkea kaikki Saksan ydinvoimalat vaiheittain vuoteen 2021 mennessä. Tuolloin Saksassa oli 19 ydinreaktoria, jotka tuottivat kolmanneksen maan sähköstä.

Liittokanslerina toimiessaan Schröder pyrki kaikin tavoin edistämään Nord Stream -kaasuputkea, joka tuo kaasua Saksaan suoraan Venäjältä Itämeren alitse. Juuri ennen eroaan liittokanslerin tehtävästä Schröder allekirjoitti Nord Stream -projektia koskevan sopimuksen. Vain muutamia viikkoja myöhemmin hän siirtyi Nord Stream -osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi valvomaan projektin toteuttamista.

Suomessa ollaan hissukseen

Suomessakin johtavat poliitikot ovat ylläpitäneet lämpimiä liikesuhteita Venäjän suuntaan. Merkittävin heistä on entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd), joka Schröderin tavoin toimi Nord Streamin lobbarina. Hänen toiminnastaan ja sen merkityksestä Suomelle ei olla paljon puhuttu.

Myös demareiden puoluesihteeri Antton Rönnholm on tahkonnut rahaa kaasuputkikonsulttina. Hän laskutti konsulttifirmansa kautta lähes 200 000 euroa Gazpromin South Stream -kaasuputkihankkeessa.

Toinen entinen pääministeri Esko Aho (kesk) toimii Venäjän suurimman pankin Sberbankin hallituksen jäsenenä 10,8 miljoonan ruplan palkkiota vastaan. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Aho ilmoitti, että hän ”pidättäytyy hallitustyöskentelystä” kautensa loppuun asti. Hänen kautensa pankin hallituksessa päättyy myöhemmin keväällä.

SUOMEN UUTISET