SDP:n puolueorganisaation huipulta löytyy vaikuttajia, joilla on yhteys Venäjän valtiojohtoon liiketoimien ja ystävyyspalkintojen kautta. Esimerkiksi entinen pääministeri Paavo Lipponen on viime vuosina toiminut konsulttitehtävissä Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazpromin hyväksi Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa.

Entinen pääministeri ja SDP:n presidenttiehdokas, puolueensa arvostetulla Väinö Tanner -mitalilla palkittu Paavo Lipponen on tarjonnut Venäjän valtiolle asiantuntijapalvelua Cosmopolis-konsulttiyhtiönsä kautta.

Neuvonanto näyttää olevan hyvää bisnestä, sillä yhtiö tekee vuodesta toiseen kovaa tulosta. Cosmopolis Oy:n viime tilikauden liikevaihto oli 243 278 euroa, josta kertyi liikevoittoa 122 925 euroa.

Kaasuputki lisää Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä, ja Nord Stream -hankkeen onkin katsottu aiheuttavan haittaa Euroopalle.

Lipposen nimi nostettiin vastikään esille EU-parlamentin tuoreessa mietinnössä esimerkkinä eurooppalaispoliitikosta, joka edistää palkkioita vastaan Venäjän etua.

Nord Stream 2 -kaasuputken oli tarkoitus tuoda venäläisen Gazpromin maakaasua Itämeren pohjan kautta Saksaan. Kaasuputki valmistui viime vuonna. Jo ennen Venäjän hyökkäämistä Ukrainaan Saksan liittokansleri Olaf Scholz ennätti kuitenkin tiistaina kertomaan, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke keskeytetään.

Eero Heinäluoma kiihtyi Jussi Halla-aholle

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä kerännyt runsaasti katselukertoja videotallenne vuodelta 2019, jossa perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja SDP:n eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma ottavat EK:n eurovaalipaneelissa yhteen Venäjän kaasuputkihankkeista ja poliittisesta korruptiosta.

Halla-aho ei mainitse Lipposta nimeltä, mutta Halla-aho sanoo olevansa huolissaan siitä, että Euroopassa on entisiä hallitusten päämiehiä, jotka lobbaavat Venäjän kaasuteollisuuden asiaa ja siten Kremlin asiaa.

– Se on pelottavaa. Se lisää Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä ja näin ollen lisää Venäjän poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa, Halla-aho sanoo.

Videolta on nähtävissä, miten Heinäluoman kasetti hajoaa. Heinäluoma tunnistaa, mistä Halla-aho puhuu ja keneen hän viittaa. Heinäluoman ääni kohoaa, kun hän alkaa puolustella Venäjän kaasuputkibisneksiä ja samalla epäsuorasti puoluetoveriaan Lipposta.

Se koira älähtää

Heinäluoman kiihtynyt reaktio osoittaa todeksi vanhan sananlaskun: se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Samalla on syytä muistaa, että Heinäluoma on itse Venäjän palkitsema mies. Vuonna 2017 Heinäluoma vastaanotti presidentti Vladimir Putinilta Ystävyyden kunniamerkin, jonka kerrotaan olevan korkein kunnianosoitus, jonka ulkomaalainen voi Venäjältä saada.

Heinäluoma on myös toiminut aiemmin eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmän puheenjohtajana. Ystävyyspalkinnon saatuaan Heinäluoma kommentoi, että suhteita itäiseen naapuriin tulee hoitaa myös huonoina aikoina.

Heinäluoma oli yksi kolmesta suomalaisesta europarlamentaarikosta, jotka äänestivät tyhjää EU-parlamentin Venäjää koskevassa päätöslauselmassa syksyllä 2020. Heinäluoma ei tuolloin asettunut tukemaan EU-parlamentin päätöslauselmaa, jossa parlamentti tuomitsi venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin murhayrityksen hermomyrkyllä.

Toverillista luottamusta Putinille on osoittanut myös demaritaustainen presidentti Tarja Halonen, joka vielä vuonna 2011 tunnusti olevansa Putinin ystävä. Suomen Kuvalehden haastattelussa Halonen erikseen jopa kehaisee Putinin huumorintajua.

SDP:n puoluesihteerille mukavat rahat Venäjältä

Lipposen ohella myös SDP:n nykyinen puoluesihteeri Antton Rönnholm on toiminut Venäjän valtionyhtiö Gazpromin palveluksessa kaasuputkeen liittyvässä hankkeessa vuodesta 2011 vuoteen 2013, jolloin Rönnholm vetäytyi projektista.

Lipposen tapaan konsulttina toimineen Rönnholmin tehtävänä oli pitää yllä suhteita mediaan ja poliittisiin päättäjiin sekä laatia erityisiä vaikuttamissuunnitelmia.

Gazpromille työskennellessään Rönnholm asui Belgiassa ja laskutti tuolloin palveluksistaan yksin omistamansa yrityksen Philotimo Consultingin kautta. Rönnholm oli yhtiön ainoa työntekijä.

Rönnholm sai konsulttifirmansa kautta Gazpromilta palkkioksi liki 200 000 euroa. Rönnholm myös paljastaa, ettei yhtiö saanut tuloa muualta kuin South Stream -hankkeesta.

SDP:n puoluesihteerin Belgiaan rekisteröidyn konsulttiyrityksen toiminta päättyi samaan aikaan, kun Rönnholm lopetti työt kaasuputkihankkeessa. Rönnholm kertoo myyneensä yrityksen pois vuonna 2014.

Ex-pääministeri Esko Aho teki johtopäätökset

Demarien ohella myös eräillä keskustavaikuttajilla on kytkentöjä Venäjään bisneksien sekä kunniamerkkien kautta. Heinäluoman ohella myös pääministeri Juha Sipilän valtiosihteerinä toiminut Paula Lehtomäki on vastaanottanut Ystävyyden kunniamerkin Putinilta.

Suomen lamavuosien 1991-1995 pääministeri ja vuoden 2000 keskustan presidenttiehdokas Esko Aho valittiin vuonna 2016 Venäjän valtioon läheisesti kytkeytyvän Sberbankin hallitukseen.

Sberbank joutui EU:n pakotelistalle kesällä 2014 sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Krimin Ukrainalta. Sberbankin katsottiin auttaneen Venäjän toimia Krimillä, eli laitonta miehitystä ja sotatoimia Itä-Ukrainassa.

Entisten valtiojohtajien hallitustyöskentely Venäjän valtiollisissa yhtiöissä ei ole ongelmatonta, mutta Aho näyttää tehneen lopulta johtopäätökset: Turun Sanomat uutisoi tänään, että Aho lopettaa työskentelyn Sberbankin hallituksessa.

Suomen Uutiset