

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Somalia ja Syyria maailman eniten korruptoituneet maat – valtavat erot valtioiden välillä
Transparency International on laittanut jälleen kerran maailman maat järjestykseen korruption yleisyyden perusteella. CPI (Corruption Perceptions Index) on nollasta sataan ja kertoo suoraan, missä mennään. Ääripäät ovat toivottoman kaukana toisistaan.
180 valtion keskiarvo on viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut 43 pistettä sadasta. 120 maata jää alle 50 pisteen. 155 maan kohdalla kehitys on polkenut paikallaan tai mennyt huonompaan suuntaan sitten vuoden 2012.
Hyökkäykset kansalaisyhteiskuntaa ja kansalaisten perusoikeuksia vastaan jatkuvat TI:n kaunistelemattoman näkemyksen mukaan eri puolilla maailmaa. Lukuisat kriisit uhkaavat vakautta, demokratiaa sekä ihmisoikeuksia.
Pohjois-Afrikka ja Pohjois-Eurooppa ääripäissä
Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, joissa epätasa-arvoinen poliittinen ja taloudellinen valta kietoutuu syvästi konflikteihin korruptio horjuttaa demokraattisia prosesseja, aiheuttaa laajaa levottomuutta ja ruokkii väkivaltaa, kertoo TI.
Somalian korruptioindeksi 12 ja Syyrian 13. Suomen korruptioindeksi on 87 ja Tanskan 90.
Tanska ja Suomi ovat vähiten korruptoituneet maat koko maailmassa. Ei tarvitse olla Mensan jäsen ymmärtääkseen, että CPI-asteikon eri päissä olevissa valtioissa kulttuurierot saattavat ainakin äkkiseltään olla lähes ylitsepääsemättömiä ja vaikeuttaa kansalaisten sopeutumista toistensa yhteiskuntiin puolin ja toisin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poliittinen ja taloudellinen valta konfliktit CPI Corruption Perceptions Index vakaus kansalaisyhteiskunta Transparency International rakenteellinen korruptio levottomuudet kulttuurierot Pohjois-Afrikka perusoikeudet lahjonta Lähi-itä Demokratia Tanska Suomi Somalia Syyria Ihmisoikeudet Väkivalta korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lahjusepäily järsii EU:n uskottavuutta – sosialidemokraattinen europarlamentin jäsen korruptioskandaalin keskiössä

Juvonen kehitysyhteistyörahojen väärinkäytöstä: ”Nämä ovat suomalaisten rahoja, joita käytetään törkeästi väärin”

Suomi-Venäjä-seura kärähti tukirahojen väärinkäytöstä, kepuministeri tulilinjalla – Purra moittii vaikenemisen ilmapiiriä

Antikainen: Saarikon valtiosihteerinimitys, Peteliuksen toiminta arpajaislain uudistuksessa ja ministerien karenssipalkat heikentävät Suomen uskottavuutta korruptiovapaana maana

Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja

Poliisitaustainen Rantanen Ajovarma Oy:n lahjusepäilystä: Tulkit pois ajotutkinnoista

Komissaari Urpilainen, miksi EU tukee Afrikan maita, jotka osoittavat tukeaan Venäjälle?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.