Transparency International on laittanut jälleen kerran maailman maat järjestykseen korruption yleisyyden perusteella. CPI (Corruption Perceptions Index) on nollasta sataan ja kertoo suoraan, missä mennään. Ääripäät ovat toivottoman kaukana toisistaan.

180 valtion keskiarvo on viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut 43 pistettä sadasta. 120 maata jää alle 50 pisteen. 155 maan kohdalla kehitys on polkenut paikallaan tai mennyt huonompaan suuntaan sitten vuoden 2012.

Hyökkäykset kansalaisyhteiskuntaa ja kansalaisten perusoikeuksia vastaan jatkuvat TI:n kaunistelemattoman näkemyksen mukaan eri puolilla maailmaa. Lukuisat kriisit uhkaavat vakautta, demokratiaa sekä ihmisoikeuksia.

Pohjois-Afrikka ja Pohjois-Eurooppa ääripäissä

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, joissa epätasa-arvoinen poliittinen ja taloudellinen valta kietoutuu syvästi konflikteihin korruptio horjuttaa demokraattisia prosesseja, aiheuttaa laajaa levottomuutta ja ruokkii väkivaltaa, kertoo TI.

Somalian korruptioindeksi 12 ja Syyrian 13. Suomen korruptioindeksi on 87 ja Tanskan 90.

Tanska ja Suomi ovat vähiten korruptoituneet maat koko maailmassa. Ei tarvitse olla Mensan jäsen ymmärtääkseen, että CPI-asteikon eri päissä olevissa valtioissa kulttuurierot saattavat ainakin äkkiseltään olla lähes ylitsepääsemättömiä ja vaikeuttaa kansalaisten sopeutumista toistensa yhteiskuntiin puolin ja toisin.

SUOMEN UUTISET