Perussuomalainen poliisitaustainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt kirjallisen kysymyksen koskien Ajovarma Oy:n kuljettajantutkintotoimintaa viime viikolla uutisoituun lahjusepäilyyn liittyen. Rantanen peräänkuuluttaa Suomessa toimivien hyvä veli -verkostojen perkaamista ja esittää, ettei tulkkeja pitäisi voida käyttää ajotutkinnoissa lainkaan.

Viime viikolla uutisoitiin rikosepäilystä, jossa Ajovarma Oy:n Kouvolan toimipisteessä on hylätyn ajokokeen jälkeen päässyt läpi rahaa vastaan. Iltalehden tietojen mukaan lahjuksenantajissa on kyse valtaosin ulkomaalaisista ja asiaan epäillään liittyvän myös tulkkeja.

– Vaikka kyseessä on vasta rikosepäily, on asiaan suhtauduttava vakavasti. Käytännössä teoria- tai ajokokeessa ei voida varmistua siitä, mitataanko tulkin vai suorittajan ymmärrystä. Liikenteeseen ei voida missään nimessä sallia ummikkoja, jotka eivät itse pysty suorittamaan kokeita tai ovat päässeet kokeista läpi lahjomalla, kansanedustaja Mari Rantanen jyrähtää.

Taustalla SDP ja vasemmistoliitto

Ajovarma Oy on Liikenne- ja viestintäviraston kanssa solmitun sopimuksen mukaan vastuussa virallisesta kuljettajantutkintotoiminnasta. Tilintarkastaja Pauli Vahteran selvitystyön mukaan Ajovarma Oy linkittyy A-Katsastuksen kautta Tradekaan, joka on keskeisten henkilöidensä kautta lähellä SDP:tä ja vasemmistoliittoa, joita se on tukenut myös vaaliavustuksin.

– Tiesitkö sinä, että vasemmistoon kytkeytyvä yritys vastaa Suomen kuljettajantutkintotoiminnasta? Virallisen kertomuksen mukaan Suomessa on hyvin vähän korruptiota, mutta kaikenlaiset hyvä veli -verkostot olisi syytä perata läpi, Rantanen kyseenalaistaa.

Ei ajokorttia kielitaidottomille

Hyvä veli -verkostojen perkaamisen lisäksi Rantanen esittää, että ajotutkintoa suorittaessa tulkkia ei voisi käyttää lainkaan.

– Jos kielitaitoa ei löydy edes ajokortin suorittamiseksi, niin silloin olisi syytä pitäytyä bussikortissa, Rantanen sanoo.

Suomen Uutiset