Lahjusskandaali ravisuttaa Euroopan parlamenttia ja nyt todella huonoon aikaan. Venäjän hyökkäyksen alla Euroopan pitäisi olla yhtenäinen mutta ahneus näyttää taas käyvän kaiken edellä. Pukit ovat ehkäpä perinteisesti vartioineet kaalimaata, mutta nyt evästä on ilmeisesti heitelty aidan tuolta puolen.

Kreikkalainen Pasok-puolueen europarlamentin jäsen ja varapuheenjohtaja Eva Kaili (kuvassa) istuu St. Gillesin vankilassa Brysselissä epäiltynä lahjusten vastaanottamisesta. Pidätettynä on kolme muutakin henkilöä, epäiltyjä on useampia. Lahjusten antajaksi epäillään öljyvaltio Qataria. Syytteitä käsitellään oikeudessa ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Poliisi on tehnyt etsintöjä 19 eri kotiosoitteessa sekä toimistoissa. Käteistä on löytynyt 600 000 euroa sekä 150 000 euron edestä virkavaltaa kiinnostavia kuitteja. Myös Euroopan parlamentti on käynnistänyt omat tutkimuksensa. Kyseessä on yksi suurimmista korruptioskandaaleista parlamentin historiassa.

Korruptioon liittyviä etsintöjä tehtiin sunnuntaina myös Italiassa. Belgian liittovaltio syyttäjä on tehnyt pyynnön yhteistyöstä Italian kanssa Eurojustin eli Euroopan unionin rikosoikeudellisen yhteistyön viraston kautta.

”Kyse on oikeasta ja väärästä”

– Nyt ei ole kyse oikeistosta tai vasemmistosta, kommentoi tilannetta parlamentin puhemies Roberta Metsola Politico.eu-sivustolla.

– Kyse on oikeasta ja väärästä ja vetoankin teihin, jotta vastustaisitte kiusausta hyödyntää tilannetta poliittisesti.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei voinut olla puuttumatta skandaaliin ja Twitterissä hän huomauttikin oikein kuvan kanssa siitä, että ”Euroopan parlamentti on vakavasti huolissaan korruptiosta Unkarissa”.

Energiaratkaisut kummittelevat taustalla

Jutun syyttäjät epäilevät, että Persianlahden valtio olisi vaikuttanut Euroopan parlamentin taloudellisiin ja poliittisiin päätöksiin useiden kuukausien ajan. Kyse on tiettävästi rahasta, joka on liikkunut osapuolten välillä.

Belgialaiset tiedotusvälineet ovat nimenneet vaikuttajavaltion Qatariksi. Maan hallitus kiistää syytökset. Eva Kailin vastuualueeseen parlamentin varapuheenjohtajana on kuulunut Lähi-itä. Hän on aiemmin puolustanut Qataria julkisesti tavalla, joka on saattanut herättää huomiota.

Qatar on mainittu eräänä vaihtoehtona korvaamaan venäläistä maakaasua etenkin siitä erityisen riippuvaisessa Keski-Euroopassa. Ensimmäiset sopimukset LNG:n laivauksista Qatarista Saksaan on jo tehty ja ne alkavat vuonna 2026.

SUOMEN UUTISET