Perussuomalaiset vaati leikkauksia ja puoluekorruption lopettamista Kuntaliitossa. Esitys hävisi liiton hallituksessa äänin 13-2. Vanhat puolueet betonoivat rakenteet kustannuksista ja sote-uudistuksen edellyttämistä muutoksista välittämättä. Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi tuomitsee jyrkästi Kuntaliiton rämettyneen puoluepoliittisen mandaattijärjestelmän.

Kuntaliiton hallituksen kokouksessa 27.10.2022 päätettiin jatkaa kahden varatoimitusjohtajan palvelussuhdetta vuoden 2025 kesäkuun loppuun. Nykyisten varatoimitusjohtajien määräaika olisi päättynyt tämän vuoden lopussa.

Kokouksessa kansanedustaja Toimi Kankaanniemi esitti Suonenjoen kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Pia Pentikäisen (ps.) kannattamana, että palvelussuhteita olisi jatkettu vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden aikana olisi valmisteltu uudistus, jonka mukaan liitto olisi siirtynyt yhden toimitusjohtajan ja yhden varatoimitusjohtajan malliin vuoden 2024 alusta alkaen.

Kuntaliiton ylin johto kohtuuttoman raskas

Perusteluina perussuomalaiset jäsenet totesivat, että Kuntaliitolta poistuvat ensi vuoden vaihteessa kunnilta hyvinvointialueille siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävät. Liitto irtisanoo käytyjen yt-muutosneuvottelujen tuloksen mukaisesti näistä tehtävistä vastaavan henkilöstönsä, noin 50 henkeä. Myös kunnilta perittävä jäsenmaksu alenee 30 %.

– On kohtuutonta, että ylin johto, toimitusjohtaja ja kaksi varatoimitusjohtajaa jatkaa, kun tehtävät, alaiset ja tulot vähenevät merkittävästi. Vastaavan kokoisissa muissa organisaatioissa ylin johto on sekä määrältään että palkkatasoltaan selvästi kevyempi kuin Kuntaliitossa, joka toimii kuntien verovaroin, toteaa Kankaanniemi.

Johdon palkkaus parempi kuin pääministerillä

Kuntaliiton johdon palkkataso on korkeampi kuin pääministerillä ja ministereillä.

– Katsoimme, että ensi vuonna kunnissa eletään sote-uudistuksen siirtymäaikaa ja keväällä on eduskuntavaalit ja niiden jälkeen hallitusneuvottelut, joten on perusteita jatkaa varatoimitusjohtajien työsuhdetta vielä ensi vuosi, mutta ei pitempään. Yli kaksi ja puoli vuotta on kohtuuttoman pitkä aika, toteaa Pia Pentikäinen.

”Tällaisesta korruptiosta pitää luopua”

Kuntaliiton toimitusjohtaja on perinteisesti kokoomuksen paikka. Varatoimitusjohtajat ovat keskustan ja SDP:n mandaatteja. Kankaanniemi tuomitsee voimakkaasti tällaisen rämettyneen puoluepoliittisen mandaattijärjestelmän.

– Parhaat hakijat eivät edes hae Kuntaliiton johtopaikkoja, kun ne on etukäteen osoitettu tietyn puolueen jäsenkirjan omaavalle. Tällaisesta korruptiosta pitää luopua, jyrisee Kankaanniemi.

– Kun perussuomalaiset on kolmen suurimman puolueen joukossa, paikka kuuluisi meille. Emme kuitenkaan hyväksy koko ummehtunutta järjestelmää. Meille riittää se, että Kuntaliiton valtuuskunnassa ja hallituksessa ovat poliitikot päättämässä vaaleissa saaduilla mandaateilla. Palkkajohtajien tulee olla asiantuntijoita ja edustaa tasapuolisesti koko kuntakenttää.

Lasku lankeaa veronmaksajille

Perussuomalaisten esitys kaatui, joten Kuntaliitto jatkaa toimitusjohtajan, kahden varatoimitusjohtajan ja ruotsinkielisen johtajan organisaatiolla ainakin 30.6.2025 saakka eli yli seuraavien kuntavaalien. Kokoomus, keskusta, SDP ja RKP saavat pitää johtajan paikkansa, vaikka liiton muu henkilöstö ja tehtävät vähenevät. Lasku lankeaa kuntien kautta veronmaksajille.

Suomen Kuntaliitto on kuntien edunvalvonta- ja asiantuntijaorganisaatio, joka juridisesti on rekisteröity yhdistys. Sen jäseninä ovat kaikki Suomen 300 kuntaa.

Kuntaliiton ylin päättävä elin on 75-jäseninen valtuuskunta, jonka kunnat valitsevat neljäksi vuodeksi kuntavaalien voimasuhteiden mukaan. Perussuomalaisilla on nykyisessä valtuuskunnassa 11 edustajaa.

Valtuuskunnan valitsemassa hallituksessa on 15 jäsentä ja yhtä monta varajäsentä. Perussuomalaisista jäseninä ovat Jyväskylän kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Toimi Kankaanniemi ja Suonenjoen kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Pia Pentikäinen.

Suomen Uutiset