Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen vaatii aluevaltuustojen malliohjesääntöjen valtakunnallista koordinointia ja järkeä luottamustoimipohjaisen virkamiesrälssin loiskiehuntaan.

Aluevaltuustojen järjestäytyessä on puoluesihteeri Arto Luukkasen mielestä alkanut näyttää siltä, että jokaisella ”hyvinvointialueella” rakennetaan toinen toisistaan poikkeavia käytäntöjä. Kuntaliitto on antanut selvät ohjeet, mutta eri alueilla järjestetään julkisen sektorin toiminnassa omien paikallisten päätösten mukaisia hallintomalleja ja sääntöjä – ei sellaisia, jotka olisivat valtakunnassa yhdenmukaisia.

– Kyseinen ”villi länsi” vaarantaa vakavalla tavalla kansalaisten yhdenvertaisuuden. Miten voidaan verrata ja tutkia kansalaisten tyytyväisyyttä viranomaispalveluihin, jos kaikilla alueilla on omat sääntönsä? On siksi todettava, että tämä ”villi länsi” -todellisuus näyttää selvästi olevan perustuslainvastainen ratkaisu. Se lisää kansalaisten eriarvoisuutta, Luukkanen toteaa.

Jaetaanko rahat uudelle rälssille?

Poikkeavien hallintosääntöjen lisäksi alueilla viritellään hallintoon kattavia ns. luottamusasemaan perustuvia sivu- ja kokopäivävirkoja. Luukkanen pitää hämmästyttävänä, että ennen kuin järjestelmää on edes teoriassa koottu, nimittävät hyvinvointialueiden ”hallituspuolueet” kilvan puheenjohtajia, varapuheenjohtajia, johtajia jne.

Virkamiesten palkkataso on 6 000-7 000 euron luokkaa. Luukkanen pitää selvänä, että kyseinen byrokratian lihottaminen vähentää kansalaisten terveyteen ja sosiaalipalveluihin suunnattavaa panostusta.

– Tämä kaikki tapahtuu siis ennen kuin edes keskustellaan siitä, miten sote-henkilöstö voi ja miten heidät pitäisi ottaa huomioon tässä hallintohimmelissä. Tai miten hoitajien palkat saadaan harmonisoitua reilulla tavalla.

– Ongelmaan on ratkaisu. Hallituksen on nyt ryhdyttävä energisiin toimiin: hallinto-ohjesäännöt on koordinoitava, ja palkkauksessa on pyrittävä jonkinlaiseen kohtuuteen, sanoo Luukkanen.

Suomen Uutiset