Puolueille on uusien aluevaltuustojen edustajamäärän mukaisesti tulossa uutta rahoitusta, vaikka pääministeri Sanna Marinin hallitus nosti heti ensitöikseen puoluetukea. Iltalehden puoluejohtajatentissä Marin myönsi, että uusi rahoitus on jälleen puoluetuen lisäys.

Keväällä toimintansa aloittaville hyvinvointialueille on todennäköisesti tulossa paljon hyväpalkkaisia tehtäviä myös sellaisille puolueiden luottohenkilöille, jotka eivät pääse läpi aluevaaleissa.

Hyvinvointialueesta annetun lain mukaan aluevaltuusto voi päättää, että aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtajat sekä lautakuntien puheenjohtajat toimivat päätoimisina tai osa-aikaisina luottamushenkilöinä.

Hyvinvointialueita valmistelemassa olleet puolueryhmät ovat lisäksi viime syksystä saakka neuvotelleet puolueille uutta alueiden kautta johdettavaa ”demokratiarahaksi” puheissa kutsuttua rahallista tukea. Neuvotteluissa on väläytelty jopa 6 000-10 000 euron tukea per aluevaltuutettu.

Turhaa hallinnollista ja poliittista mössöä

Perussuomalaiset vastustaa puolueiden lisärahoitusta. Perussuomalaiset katsoo, että nykyinen puoluetuki olisi riittävä kattamaan myös uuden aluevaltuustotason, eikä puolueiden lisärahoitukselle ole akuuttia tarvetta.

Iltalehden puoluejohtajien vaalitentissä tänään perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra painotti, että sote-uudistusta tehtäessä vähäiset resurssit tulisi kohdistaa oikealla tavalla.

– Nyt uudistus tulee lisäämään sekä virkamiesten että poliittisten läänitysten ja puolueille suunnatun tuen määrää. Kyse ei ole pikkurahoista, sillä arvioiden mukaan pelkästään aluevaltuustoryhmien tukemiseen menisi vuosittain yli kahdeksan miljoonaa euroa.

– Päälle tulevat kokouspalkkiot, jotka nekin ovat paisumassa. Lisäksi, kun yhdistetään sairaanhoitopiirejä ja kuntien palveluita, niin hallinto ja virkamiehet eivät suinkaan ole vähenemässä vaikka uusia on tulossa. Ympärille jää siis turhaa hallinnollista ja poliittista mössöä, Purra sanoi.

Vihreät: Asiantuntijatieto maksaa rahaa

Pääministeri Sanna Marinin hallitus nosti heti aloittaessaan kaksi vuotta sitten puoluetukia 29 miljoonasta eurosta 35,6 miljoonaan euroon. Muutama tunti sitten Iltalehden tentissä saman hallituksen puolueiden edustajilta kuultiin vuolassanaisia perusteluja, miksi rahaa tarvitaan nyt lisää.

Vihreiden Iiris Suomela oli sitä mieltä, että aluevaltuustot ratkovat isoja ongelmia, joiden selvittämisessä avuksi tarvitaan asiantuntijatietoa esimerkiksi mielenterveyskriisien ja lastensuojelukriisin ratkaisemiseksi, ja asiantuntijatieto maksaa rahaa.

– Perussuomalaisilla ei ole konkreettisia ratkaisuja ongelmiin, Suomela sanoi.

– Puoluetukiko on se ratkaisu? Purra ihmetteli vastaukseksi.

Saarikko puolusteli hillotolpparahoja

Keskustalle aluehallinto on pitkäaikaisen haaveen toteutuminen. Ei siis ihme, että puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko asettui vahvasti puolustamaan uusia ”hillotolpparahoja”.

Saarikko jopa kimpaantui Purran kritiikistä ja siitä, että puolueiden uusi rahoitus kyseenalaistettiin. Saarikolle kerta ei ollut ensimmäinen ja tuskin viimeinenkään.

Saarikko vetosi perustuslakivaliokuntaan, joka on edellyttänyt, että alueille on tultava vaaleilla valitut päättäjät. Saarikko ei kuitenkaan kertonut, miksi puoluetuki ei enää riitä. Kepujohtaja vain ihmetteli, onko rahan jakaminen väärin ja eikö kansanvalta saisi maksaa.

Saarikko vaati Purralta, että Purra linjaisi perussuomalaisten kaikkien piirien kieltäytyvän rahoista.

Purra sanoi pitävänsä hämmentävänä sitä, että kun hallitus luo sote-uudistuksen, jota oppositio on kritisoinut ja kun perussuomalaiset on nostanut esille yhden asian, jota puolue ei kannata, asia käännetään poliittisessa retoriikassa niin, että perussuomalaisten tulisi asiasta erityisesti luopua.

– Saammeko sitten samalla luopua verojen maksuista tai tietyistä sosiaalietuuksista kun olemme arvostelleet niitä? Te itse olette tehneet tämän uudistuksen, joten tämä ei ole erityisesti perussuomalaisten ongelma.

– Me olemme puolueena antaneet neuvottelijoille jo syksyllä ohjeet vastustaa näitä rahoja, neuvotella niitä alemmiksi ja jättää eriäviä mielipiteitä, Purra sanoi.

Miljoonat ovat Marinille ”hiekanjyviä”

Pääministeri Marinin mielestä keskustelu uusista puoluerahoista on ”populistista”.

– Tämä (uusi rahoitus) on niin pieni hiekanjyvä tästä kokonaisbudjetista.

Marin kuitenkin yllättäen myönsi, että uudessa rahoituksessa kyse tosiasiallisesti olisi puoluetuen lisäyksestä.

– Minun mielestäni nämä aluevaltuutetut ja valtuustoryhmät ansaitsevat puoluetukea. He ansaitsevat tukea siihen, että he voivat kohdata kansalaisia ja järjestää toimintaansa järkevästi. Minun mielestäni se on oikein, Marin sanoi.

SUOMEN UUTISET