Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nosti eilen Ylen aluevaalitentissä esille, että Suomen sote-järjestelmän ongelmat liittyvät pitkälti siihen, että nykyisin sote on riittämättömästi resursoitu, joten mitoitukset ja takuut eivät vielä takaa mitään. – Tarvitaan resursseja ja erityisesti me tarvitsemme tekijöitä, Purra sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) luetteli eilen Ylen aluevaalitentissä hankkeita, joita hallitus on saanut aikaan.

– Hoitajamitoitus, sote-uudistus ja nyt me olemme antaneet esityksen hoitotakuusta ja olemme esitelleet vanhuspalveluiden toisen osan. Nämä asiat ovat edenneet.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mielestä Suomen sote-järjestelmän ongelmat liittyvät pitkälti siihen, että nykyisin sote on riittämättömästi resursoitu.

– Kaikki osaavat luetella palveluita ja hyviä kohteita, joihin voidaan laittaa rahaa. Mitoituksia ja terapiatakuita voidaan laatia, mutta ne eivät vielä takaa itsessään mitään. Tarvitaan resursseja ja erityisesti, jos puhutaan vaikka mielenterveyspalveluista, me tarvitsemme tekijöitä, tekemään sitä työtä, pitovoimaa näille alueille, jotta hoitajat haluavat olla siellä.

– Esimerkiksi lääkärivaje on tällä hetkellä niin suuri, että hoitotakuu ei siltäkään kantilta tule toteutumaan, Purra sanoi.

Pulaa koulututetuista hoitajista

Erityisesti pulaa on koulutetuista hoiva-alan ammattilaisista, sillä kiireettömässä hoitoon pääsyssä tarvitaan lisää hoitavia käsipareja.

Useiden arvioiden mukaan Suomeen tarvitaan tällä vuosikymmenellä jopa 30 000 uutta hoitajaa, sillä lähivuosina alalta eläköityy runsaasti ammattilaisia ja samaan aikaan vanhusväestön määrä kasvaa.

Pääministeri Marin myönsi, että sote-alalle tarvitaan nyt pitovoimaa, jolla huolehditaan henkilöstön hyvinvoinnista, johon liittyen omaan työhön on mahdollista myös vaikuttaa.

Purra totesi olevansa tästä asiasta samaa mieltä.

– Pitovoimaa tarvitaan. Sitä saa sillä, että ammattilaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja on jonkinlainen näkymä omaan tulevaisuuteensa, työ on mielekästä ja että työhyvinvointi on kunnossa. Tähänkin tarvitaan lisää resursseja, jotta ihmisiä on tarpeeksi jakamaan työtä.

Yli 70 000 ammattilaista vaihtanut alaa

Hoitajista ei sinällään ole pulaa. Tällä hetkellä jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista on kuitenkin vaihtanut muihin töihin sotealan huonon palkan https://www.tehylehti.fi/fi/blogit/mainio/hoitajapula-ratkaistaan-vain-rahalla ja kuormittavan työn vuoksi.

Hallituspuolueet keskusta, vihreät ja SDP olisivat valmiita tuomaan Suomeen töihin hoitajia ulkomailta, siinä missä perussuomalaisten tavoite on työllistää ensin Suomessa jo olevat koulutetut sotea-ammattilaiset.

Lisäksi perussuomalaiset edellyttää, että Suomessa hoitajilla ja potilailla on oltava yhteinen kieli, eli käytännössä hoitajien on osattava suomea.

Maahanmuutto maksaa veronmaksajille jopa useita miljardeja vuodessa, vaikka huomioitaisiin myös työperäiset tulijat. Tosiasiassa moni Suomeen töihin tuleva saapuu matalapalkka-alalle, jolloin työtuloilla ei tule toimeen, vaan palkkaa täydennetään veronmaksajien kustantamilla tulonsiirroilla.

Tekijöitä riittää, jos palkka ja työolot ovat kunnossa

Pääministeri Marin kuitenkin toisti Ylellä eilen väitteen, että Suomeen tarvittaisiin nyt lisää työperäistä maahanmuuttoa.

– Kun puhutaan rahasta, niin työperäinen maahanmuutto pitää nähdä tässä kokonaisuudessa. Tällä hetkellä talous kasvaa, mutta kasvun esteenä on työvoimapula, ja siksi me tulemme tarvitsemaan työperäistä maahanmuuttoa, sanoi Marin, joka ilmeisesti ei ole kuullutkaan siitä, että hoitajat yleensä tulevat töihin, jos työstä saatava korvaus vastaa työn vaatimuksia ja työolot on laitettu kuntoon.

– Teidän (perussuomalaisten) politiikka ei vastaa siihen, että Suomessa talous kasvaa tulevaisuudessa.

– Sovitaan, että me voimme ottaa sellaista työperäistä maahanmuuttoa, joka on Suomelle taloudellisesti hyödyllistä. Jätetään se taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois, Purra vastasi.

SUOMEN UUTISET