

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kokoomus hakisi hoitajat Filippiineiltä ja Ukrainasta – perussuomalaiset haluaa työllistää suomalaisia ammattilaisia: ”Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli”
Pian valittavat aluevaltuustot joutuvat ratkaisemaan kysymyksen, mistä uusille hyvinvointialueille saadaan töihin riittävästi hoitajia ja muuta terveydenhuollon henkilökuntaa sekä sosiaalityön ammattilaisia. Vasemmistoliiton ja kokoomuksen vastaus on työperäinen maahanmuutto, kokoomus olisi jopa kymmenkertaistamassa ulkomaiset rekrytoinnit. Perussuomalaiset suosii mieluummin kotimaista työvoimaa, sillä suomessa lääkärien ja hoitajien on osattava kotimaisia kieliä.
Etenkin hoitajavaje on suomalaisen terveydenhuollon karua todellisuutta jo nyt. Tilanne olisi ratkaistava mahdollisimman nopeasti, sillä arvioiden mukaan Suomessa tarvitaan vuoteen 2030 mennessä jopa 30 000 uutta hoitajaa.
Eduskuntapuolueiden kansanedustajilta kuultiin eilen vaihtelevia näkemyksiä tilanteeseen Ylen Vaalistartti-ohjelmassa.
Perussuomalaiset parantaisi työoloja
Perussuomalaiset esittää yleisesti työn verotuksen keventämistä, joka toimena paitsi nostaa työllisyyttä myös pienentää valtion menoja. Verotuksen keventäminen samalla vahvistaa palkansaajan ostovoimaa.
Perussuomalaisten Jani Mäkelä huomauttikin, että palkan tulisi riittää elämiseen, jolloin on samalla huomioitava, ettei arkielämän kuluja nosteta. Mäkelä nosti myös esille, että hyvinvointialueilla on parannettava hoitajien työoloja.
– Hoitohenkilöstön työtä on keskitettävä hoitamiseen. Sairaanhoitajilta, lähihoitajilta ja jopa lääkäreiltä tulee paljon palautetta siitä, että työajasta kuluu kohtuuttoman paljon tietojärjestelmien käyttämiseen. Kun hoitohenkilökunta saadaan ohjattua tekemään sitä työtä, johon heidät oikeasti on palkattu, se vähentäisi henkilöstöpulaa, Mäkelä sanoi.
Omaishoitajien verotusta alas
Perussuomalaiset katsoo, että omaishoitajat tekevät yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeää työtä, jonka ansiosta heidän läheisensä saavat tarvitsemaansa hoitoa ja yhteiskunta säästää suuria kustannuksia, kun omaishoidettava voi asua kotona sen sijaan, että joutuisi muuttamaan hoivakotiin tai muuhun asumispalveluyksikköön.
Perussuomalaiset esittääkin erityisesti omaishoidontuen verotukseen 20 miljoonan euron kevennyksiä.
– Omaishoitajien aseman parantaminen samalla vähentäisi terveydenhoitoon kohdistuvaa painetta, Mäkelä perusteli.
Vasemmisto haluaa ulkomaisia hoitajia
Vasemmistoliiton Jussi Saramon mukaan hyvinvointialueille tarvittavia hoitajia tulisi ensinnäkin kouluttaa enemmän. Saramo myös esitti, että hoitajavaje olisi korjattavissa ulkomaisella työvoimalla.
– Kyllä me tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa. Me tarvitaan lisää hoitajia Suomeen, Saramo sanoi.
Saramon edustaman vasemmistohallituksen kärkihankkeisiin kuuluu edistää työperäistä maahanmuuttoa monilla tavoilla siitäkin huolimatta, että hoitajavaje olisi ratkaistavissa kotimaisella työvoimalla.
Suomessa sote-alalle kouluttautuneista yli 72 000 ammattilaista on vaihtanut alaa heikon palkkauksen ja kuluttavan työympäristön vuoksi.
Kokoomuksen Kai Mykkänen tunnetusti komppaa työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi monille aloille. Saramon tavoin Mykkäsen ratkaisu hoitajavajeeseen tulee ulkomailta.
– Ehdottomasti kannatan, että ohjelmallisesti sovitaan sujuvammista rekrytointijärjestelyistä Ukrainan ja Filippiinien kanssa, joissa maissa on ammattitaitoista sotealan porukkaa, Mykkänen hehkutti.
Mykkäsen visioissa Suomeen saapuu ulkomailta töihin valtavia ihmismassoja.
– Me tarvitaan se. Vaikka me saataisiin tällä vuosikymmenellä edes neljäsosa 200 000 ammattilaisen tarpeesta, niin se tarkoittaisi vuosittain yli kymmenkertaista soteammattilaisten rekrytointia ulkomailta tänä päivänä. Se on valtava loikka. Se pitää tehdä.
Suomalaisilla tarvittava kielitaito
Mäkelä torjui kansanedustajakollegoidensa Saramon ja Mykkäsen haaveet hoitajavajeen ratkaisemisesta maahanmuutolla.
– Pyrkimyksen pitää olla se, että me saamme suomalaiset töihin hoitamaan suomalaisia. Ennen kuin edes keskustellaan ulkomaisen työvoiman tuonnista, niin kyllä ensin on saatava työllistettyä se meillä jo oleva ammattitaitoinen sotehenkilöstö koulutustaan vastaaviin tehtäviin.
Perussuomalaiset erityisesti myös vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea. Mäkelä huomautti, että suomalaisilla soteammatilaisilla on jo valmiiksi tarvittava kielitaito potilaan kohtaamiseen.
– Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli. Siitä ei tule mitään, jos näin ei ole. Hoitajan ja hoidettavan yhteinen kieli on jo itsessään hyvin tärkeä argumentti sille, että me tarvitsemme nimenomaan kotimaista työvoimaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit työperäinen maaahanmuutto työolot työllistäminen hoitajapula kielitaito hoitajat lääkärit palkka kustannukset suomalaiset sote-uudistus Kai Mykkänen Omaishoitajat Jussi Saramo Jani Mäkelä vanhustenhoito Vasemmistoliitto perussuomalaiset Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hoitajapulaa ei ratkaista hallituksen keinoilla – Purra: ”Meidän tulee korjata alan ongelmia eikä peitellä niitä EU:n ulkopuolisella maahanmuutolla”

Vihreät, kepu ja kokoomus himoitsevat Suomeen töihin ulkomaalaisia hoitajia, perussuomalaiset torppaa – Purra: ”Meidän pitää kyetä houkuttelemaan takaisin hoitoalalta lähteneitä henkilöitä”

Hoitoalalla on osattava kotimainen kielitaito – työperäinen maahanmuutto ei ole vastaus hoitajapulaan

Perussuomalaisten puoluejohto tyrmää väitteet työvoimapulasta ja työperäisen maahanmuuton tarpeesta: ”Suomesta löytyy aina työntekijöitä, jos palkka on kohdallaan”

Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan

Mäkelä: Hallitus teki arvovalinnan viedessään miljardeja euroja ulkomaille – ”Ne rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hoitoon”

Puolueiden saama tuki paisuu sote-uudistuksessa – Purra: Raha tulee valumaan vaali- ja kampanjatoimintaan

Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”

Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.