

LEHTIKUVA
Hyvinvointialueiden valtuustoryhmille ylimääräistä hillotolpparahaa jopa 6 000-10 000 euroa per valtuutettu – suurista puolueista ainoastaan perussuomalaiset vastustaa: ”Piilopuoluetukea”
Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat ovat ilomielin ottamassa vastaan puolueilleen uusien aluevaltuustojen kautta johdettavan rahoituksen, joka olisi käytännössä piilotettua puoluetukea. Pääministeri Sanna Marin opastaa veronmaksajia, että demokratia vaatii rahaa. – Ilman muuta meidän pitää tukea niitä päättäjiä, tahoja ja puolueita, jotka paikallisesti tätä työtä tekevät, Marin sanoi tänään Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä.
Tulevia hyvinvointialueita valmistelemassa olleet puolueryhmät ovat viime syksystä saakka neuvotelleet uutta alueiden kautta johdettavaa, ”demokratiarahaksi” puheissa kutsuttua rahallista tukea. Neuvotteluissa on väläytelty jopa 10 000 euron tukea per aluevaltuutettu.
Ilta-Sanomien järjestämässä viiden suurimman puolueen, SDP:n, perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja vihreiden, puheenjohtajien aluevaalitentissä tänään ainoastaan perussuomalaiset ilmoittautui vastustamaan uutta puoluerahoitusta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistutti, että valtio tukee puolueita avokätisesti jo tällä hetkellä, eikä lisärahalle ole edes akuuttia tarvetta.
– Lähdetään siitä, että nykyinen puoluetuki on varsin riittävä kattamaan myös uuden aluevaltuustotason. Tämä hallitus kautensa aluksi jo nosti puoluetukia.
– Kyse ei ole pikkurahoista, vaan esimerkiksi 6 000 euroa per valtuutettu ja sen lisäksi ryhmälle vuosirahat. Rahoja kuulemma on tarkoitus käyttää esimerkiksi toimitiloihin – ikään kuin kunnan- ja kaupungintaloja ei olisi käytössä – ja asiantuntijoihin – ikään kuin virkamiehiä ei olisi hakemassa asioille pohjaa, Purra ihmetteli.
Kaksi piiriä kieltäytyi jo uudesta rahoituksesta
Purra huomautti, että alueiden valtuustoryhmien kautta johdettava uusi rahoitus olisi käytännössä piilopuoluetukea, joka tulisi tukemaan nimenomaan puolueita.
Perussuomalaiset on syksystä saakka ohjeistanut kaikkia piirejä vastustamaan uusia tukimuotoja ja neuvottelemaan niitä alemmaksi.
– Meidän piirit, kuten monen muunkin puolueen piirit, ovat sangen autonomisia toimijoita. Neuvottelijat ovat itse saaneet päättää, miten he käytännössä toimivat. Nyt tiedämme jo, että kaksi meidän piiriämme, Kanta-Häme ja Päijät-Häme, on kieltäytynyt ottamasta tukea vastaan, Purra sanoi.
Keskusta ja vihreät kiiruhtavat hillotolpille
Muilta puoluejohtajilta kysyttiin, kannattavatko he puolueille kaavailtua uutta ”hillotolppapuoluetukea”, jota perussuomalaiset siis vastustaa.
Keskustan Annika Saarikko ei ole perussuomalaisten linjoilla. Saarikko perusteli kantaansa sillä, että raha ei olisi tulossa suoraan aluevaltuutetuille vaan valtuustoryhmille.
– En kannata Purran ehdotusta, koska minusta se raha kuuluu luontevasti demokratiaan ja vastaava ryhmäraha on myös eduskuntaryhmille. Raha on tulossa valtuustoryhmälle, sille yhteisölle, joka tämän rahan turvin voi esimerkiksi tehdä työtä kansalaisten parissa kertoen, mikä tämä uusi hyvinvointialue on ja miten se toimii, Saarikko perusteli.
Vihreiden Iiris Suomela kytki ovelasti uuden hillotolpparahan siihen, että puolueet kykenevät tekemään huolellisesti valmisteltuja ja pohdittuja päätöksiä aluevaltuustoissa. Suomela esitti, että rahoilla ryhmät voisivat palkata avukseen asiantuntijoita ja sihteerejä.
– On tärkeää, että päättäjät saavat avun ja tuen päätöksentekoon, että tietoa on saatavilla, ja saadaan parannettua suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja, Suomela sanoi.
Syntyisikö päätöksiä sittenkin ilman kalliita tukia?
Kokoomuksen Petteri Orpo perusteli uutta rahoitusta sillä, että uudet aluevaltuustoryhmät valmistelevat päätöksiä, joiden arvo on 21 miljardia euroa.
– Minusta on oikein, että ryhmillä on jonkunlainen resurssi tämän valmistelun tueksi, eli sen tueksi että kerätään tietoa ja valmistellaan päätöksiä, Orpo sanoi.
Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi, että ”demokratia vaatii rahaa”.
– Näillä alueilla päätetään ihmisten tärkeimmistä peruspalveluista, rahallisesti ja resurssien näkökulmasta. Ilman muuta meidän pitää tukea niitä päättäjiä, tahoja ja puolueita, jotka paikallisesti tätä työtä tekevät.
Purra totesi lopuksi, että pomojen palkoista tai aluevaltuustorahoista ei olisi syytä puhua vielä tässä vaiheessa, koska edes alueiden organisaatiomalleja ei toistaiseksi ole käynnistetty.
– Ehkä meidän pitäisi ensin katsoa, miten alueilla hommat alkavat sujua ja minkä verran tarvitaan kokopäiväisiä poliittisia toimijoita ja korkeita virkamiehiä. Todennäköisesti alueilla ei tule olemaan esimerkiksi valtuustojen kokouksia ei tule olemaan niin paljon kuin monissa kunnissa. Toki alku tulee olemaan kova, kun kaikki käynnistetään ja toiminta suunnitellaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suhmurointi demokratiaraha piilopuoluetuki aluevaltuustot valtuustot hillotolppa Iiris Suomela rahastus puheenjohtajatentti veronmaksajat Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin Petteri Orpo Kunnat perussuomalaiset talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puolueiden saama tuki paisuu sote-uudistuksessa – Purra: Raha tulee valumaan vaali- ja kampanjatoimintaan

Purra: Vaaleja ei kaivata lisää vaan vähemmän – yhdistämällä paikallis-, alue- ja eduskuntavaalit tuettaisiin demokratiaa

Leena Meri: Sote-hallintoon hupenevat miljardit olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin – ”Veronmaksajien rahaa kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane”

Hallitus husaa miljardeja maailmalle ja rakentelee puoluetovereille hillotolppia – Purra: ”Eduskunnassa enää alle 40 ihmistä, joiden ykkösasia on Suomi”

Purra kritisoi aluevaltuustoryhmien uutta puoluetukea: ”Vähäiset resurssit pitäisi kohdistaa oikein” – Saarikko kimpaantui puolustelemaan hillotolpparahaa

Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”

Purra: Äänestysaktiivisuuden alhaiseksi jääminen ei haittaisi useimpia puolueita – ”Kansalaisten aktiivisesta passivoittamisesta on valitettavasti hyötyä monille”

Suomalainen hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista

Demareiden vaalimainoksia oli jaossa äänestyspaikalla – vaalilaki kieltää selkeästi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää