Kahden jyväskyläläisen demariehdokkaan vaalimainoksia oli jaossa vaalilain vastaisesti aluevaalien ennakkoäänestyspaikalla Jyväskylässä keskiviikkona ja torstaiaamuna.

Jyväskylän Palokan Prisman ennakkoäänestyspaikan välittömässä läheisyydessä olevassa lehtitelineessä oli jaossa SDP:n Jyrki Tapperin ja Markku Kytömäen yhteisiä flyereita eli painettuja mainoslehtisiä.

Jyväskylän keskusvaalilautakunnan sihteeri Anu Leppäsen mukaan mainokset poistettiin torstaiaamuna.

– Mainoksia oli ollut lehtitelineessä ulko-ovella, josta on suora näköyhteys äänestyspaikkaan. Mainoslehtiset poistettiin puolueen kanssa yhteistyössä ja heitä huomautettiin asiasta, Leppänen kertoo.

Äänestyspaikalla ei saa mainostaa

Vaalilain mukaan äänestyspaikalla ei saisi olla minkäänlaisia ehdokkaiden tai puolueiden vaalimainoksia:

Ennakkoäänestyspaikalla tai vaalipäivän äänestyspaikalla taikka niiden välittömässä läheisyydessä ei saa äänestysaikana pitää puheita, julkipanna tai jakaa painettuja tai kirjoitettuja kehoituksia eikä muutoinkaan vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa äänestäjien vaalivapauteen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että vaalimainoksia ei tule asettaa ennakkoäänestyspaikkojen tai äänestyspaikkojen läheisyyteen niin, että voidaan katsoa niiden vaikuttavan äänestäjän valintaan. Vaalimainosten ei siten esimerkiksi tule näkyä vaalihuoneistoon tai sen sisäänkäynnille.

Jyväskylässä on yhteensä 16 ennakkoäänestyspistettä ja Leppäsen mukaan vaalimainontaan on jouduttu puuttumaan näissä vaaleissa vain Palokan Prisman äänestyspaikassa.

”En osa sanoa, miten ovat sinne päätyneet”

Vastaava vaalitoimitsija Tiia Vänskä kertoo, että mainokset ehtivät olla jaossa, koska niitä ei oltu havaittu muiden lehtitelineissä olevien mainosten joukosta.

– Mahdolliset luvattomat mainokset pyritään poistamaan heti kun ne huomataan, jotta äänestäjille pystytään takaamaan vaalirauha, Vänskä toteaa.

Kytömäen mukaan hän ei tiennyt mainoslehtisten olleen jaossa äänestyspaikan välittömässä läheisyydessä.

– En osaa sanoa miten ne ovat sinne joutuneet. Ne on voinut kulkeutua telineeseen, kun siellä oli noin viikko sitten meidän vaalitilaisuus. Joku on ehkä laskenut mainokset käsistään telineeseen ja ne ovat jääneet siihen. Se on ollut inhimillinen erehdys, Kytömäki selvittää.

MIKA RINNE