Valtioneuvosto on toteuttanut sähköisille alustoille kansalaiskampanjan, jossa vihervasemmistoa tukevat julkkikset ohjaavat suomalaisia äänestämään. Yksi kampanjaan valituista tähdistä, tubettaja Sita Salminen on vihreiden kannattaja, joka on aikaisemmin kehottanut kansalaisia olemaan äänestämättä perussuomalaisia.

Valtioneuvosto uutisoi käynnistäneensä ”Uusi kausi alkaa” –kansalaiskampanjan, joka näkyy ja kuuluu radiossa, televisiossa, netissä ja sosiaalisessa mediassa aluevaalien alla ja osin ennakkoäänestyksen aikaan 4.1.-23.1.2022.

Valtioneuvoston mukaan kampanjan on tuottanut sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyössä oikeusministeriön, valtiovarainministeriön ja sisäministeriön kanssa.

Viestinviejiksi on valittu neljä suomalaisjulkkista, joiden kerrotaan tekevän ”aiheesta helpommin lähestyttävän suomalaisille.” Kampanjakasvoina nähdään ja kuullaan selostaja Antero Mertaranta, tanssija-koreografi Jorma Uotinen, poppari Maija Vilkkumaa ja some-influensseri-tubettaja Sita Salminen.

Tubettaja opastaa: Älä äänestä persuja

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan kampanja on vastaus huoleen, jonka mukaan äänestysaktiivisuus saattaa jäädä alhaiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö kuitenkin kehottaa ihmisiä äänestämään.

– Siksi kampanjan sanomasta puhuvat julkisuuden henkilöt, joita kansalaiset kuuntelisivat muutenkin, kertoo kampanjasta viestintäpäällikkö Annette Rinne sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Millaista sisältöä ministeriöiden mediakampanjan tähdet omilla kanavillaan tarjoavat? Vastaus selviää, kun katsoo tubettaja Salmisen kuntavaalien alla julkaistun videon, joka on avoimen härskiä vaalivaikuttamista.

Epävarmoille ja uusille äänestäjille suunnatussa esityksessään Salminen ohjeisti viime kuntavaalien alla kädestä pitäen, että perussuomalaisia ei kannattaisi äänestää.

– Koska tosiaan puolueen kanta on paljon olennaisempi kuin yksittäisen ehdokkaan. Eli vaikka löytäisit jonkun persujen edustajan, jolla on hyvän kuulonen meininki sun mielestä, niin sillä meiningillä ei oo mitään väliä. Älä silti äänestä sitä tyyppiä, koska se puolue merkkaa paljon enemmän, Salminen kujertaa tuttavalliseen tyyliin.

”Mie oon itse ajatellut äänestää vihreitä”

Ensin siis kerrottiin, että perussuomalaisia ei kannata äänestää. Tässä kohtaa hämmentynyt katsoja saattoi miettiä, mikä puolue olisi äänen arvoinen.

Salminen jatkoi äänestäjän ohjeistamista hienovaraisella vihjailulla, oman esimerkkinsä kautta. Salminen kertoi itse äänestävänsä vihreitä.

– Mie oon itse ajatellut äänestää vihreitä sen takia, että Helsingissä on nyt tää pormestari-situation. Eli vähän niin kuin jännitetään, että tuleeko kokoomuksen vai vihreiden edustaja pormestariksi. Koska se, jolla on eniten ääniä, saa asettaa sen pormestariehdokkaan.

Ilmeinen tarkoitus vaikuttaa nuorisoon

Salminen on erittäin suosittu sosiaalisen median vaikuttaja, ja hänellä on pelkästään Instagramissa yli 100 000 seuraajaa. Monet seuraajista ovat nuoria, joten kehotuksen äänestää vihreitä toivotaan uppoavan hedelmälliseen maaperään.

Salminen kertoi kuntavaalien alla myös, ettei äänestäisi kokoomusta. Mikäli videon katsojien joukossa kuitenkin oli joku, jolle vihreät eivät missään nimessä kelpaa, Salminen vihjasi – jälleen oman esimerkkinsä kautta – että myös vasemmistoliittoa voisi äänestää.

– Voisin periaatteessa äänestää vasemmallekin, mutta kun on nyt tää pormestarihomma, niin päädyin vihreisiin.

”Uusi kausi alkaa” -kansalaiskampanjan on tuottanut sosiaali- ja terveysministeriö, jonka johdossa toimivat vihreiden hallituskumppaneita edustavat Krista Kiuru (sd) ja Hanna Sarkkinen (vas).

Vastaus vihreiden laskevaan kannatukseen?

Suomen Uutiset ei toistaiseksi ole ehtinyt tutustua ”Uusi kausi alkaa” -kampanjan varsinaiseen materiaaliin, mutta voidaan tietysti pohtia, miksi mukaan on valittu nimenomaan Salminen, Vilkkumaa, Uotinen ja Mertaranta.

Voisiko vastaus yksinkertaisesti olla se, että ministeriöissä on huolestuttu vihervasemmiston vaalimenestyksestä ja erityisesti vihreiden laskevasta gallup-kannatuksesta?

Mertaranta ei ole vuosien varrella ottanut julkisuudessa voimakkaita poliittisia kantoja, mutta sekä Vilkkumaa että Uotinen ovat vankkoja vihervasemmiston tukijoita ja molemmat ovat esimerkiksi tukeneet näkyvästi Pekka Haavistoa tämän molemmissa presidentinvaalikampanjoissa 2010-luvulla.

Muutos 1.14.2022 – klo 15:21: tekstiä täsmennetty.

SUOMEN UUTISET