Vaalitelineissä olevien mainosten tuhoaminen on tuttu riesa kaikissa vaaleissa. Valitettavan usein ilkivalta kohdistuu nimenomaan perussuomalaisten mainoksiin. Viime viikonloppuna Veikkolassa nähtiin erikoinen tapaus, kun ulkomaalainen anarkisti jäi kiinni itse teossa viillellessään perussuomalaisten vaalimainosta.

Perjantai-iltana 7.1. kirkkonummelainen Piia Aallonharja kävi hakemassa paketin Veikkolan torin R-kioskilta. Koska Aallonharja on itsekin ehdolla aluevaaleissa, hän vilkaisi torilla olevia vaalimainoksia ja huomasi nuoren miehen, joka seisoi telineessä olevan perussuomalaisten vaalimainoksen edessä.

Mies viilsi mainoksen yli veitsellä ison ruksin. Tämän huomatessaan Aallonharja huusi miestä lopettamaan ja lähti rohkeudenpuuskassaan juoksemaan pakenevan miehen perään.

– Minulla ei siinä tilanteessa tainnut oikein olla itsesuojeluvaistoa, Aallonharja kertoo Suomen Uutisille.

Anarkisti ei usko äänestämiseen

Aallonharja juoksi nuoren miehen kiinni ja ryhtyi – tietenkin suomeksi – tivaamaan, että miksi hän turmelee toisten vaalimainoksia ja eikö hän tiedä sen olevan rikos. Parikymppiseltä vaikuttava nuori mies vastasi englanniksi. Aallonharja ajatteli ensin, että nuorukainen pelleilee puhumalla englantia, mutta kyse olikin siitä, että mies ei osannut suomea. Hänen englannin puheessaan oli Aallonharjan mielestä saksalaistyyppinen aksentti.

– Yritin selittää miehelle, että meillä on Suomessa demokraattiset vaalit, joissa protestoidaan vaaliuurnilla äänestämällä, ei vaalimainoksia tuhoamalla.

Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan syntynyt. Nuori mies ilmoittautui anarkistiksi, joka ei usko äänestämiseen. Erityisen huonona puolueena hän piti perussuomalaisia. Anarkistin mukaan perussuomalaiset on puolueena niin ”rasistinen ja fasistinen”, että sellaisen puolueen ei pitäisi edes saada olla olemassa demokraattisessa valtiossa.

– Miehen argumentit olivat kuin suoraan Varisverkoston tai Silakkaliikkeen sivuilta repäistyjä, Aallonharja kertoo.

– Anarkisti kertoi, että suomalaiseen kulttuuriin hänen mielestään kuuluu saamelaisten laittaminen keskitysleirille ja heidän maittensa varastaminen. Ja Kalevala on vain keksitty kirja, jolla kasvatetaan nationalismia ja sitä kautta rasismia.

Naispuheenjohtaja on ”patriarkaatin kätyri”

Mikään ei nuorelle anarkistille kelvannut: hän piti perussuomalaisia ”patriarkaatin kätyreinä”, vaikka puheenjohtajana on nainen. Edes perussuomalaisten maahanmuuttajaehdokkaat eivät kelvanneet, koska ”maahanmuuttajatkin voivat olla rasisteja”.

– Jos minä olin jotain mieltä, se johtui siitä, että minut on puolue aivopessyt, mutta jos hän oli jotain mieltä, niin hän oli itse ajatellut sen asian, Aallonharja kertoo.

– Sen verran hän suostui pitkän keskustelun jälkeen antamaan periksi, että minä en ehkä henkilökohtaisesti ole rasisti, mutta uusliberalismi on ihan yhtä paha asia ja tekee minusta ”kylmän ihmisen”.

Lupasi olla tuhoamatta enää vaalimainoksia

Lopuksi anarkisti lupasi, ettei enää näissä vaaleissa tuhoa enempää perussuomalaisten vaalimainoksia ja lähti omille teilleen. Missään vaiheessa ei selvinnyt, mitä tämä ulkomaalaismies tekee Suomessa.

Kuvaa vaalimainoksen viiltelijästä Aallonharja ei uskaltanut ruveta ottamaan, koska veitsellä varustautunut mies vaikutti kuitenkin hieman arvaamattomalta. Kirkkonummen perussuomalaiset harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä asiasta.

SUOMEN UUTISET