Vihervasemmisto tukee mielellään ympäristön ja yksityisen omaisuuden tuhoamista, kunhan se tehdään ääneen lausuttujen hyvien tarkoitusten ja maailmanparantamisen nimissä.

Maailmalla on viime aikoina nähty useita performansseja, joissa maailmantuskasta ja ilmastoahdistuksesta – tai näistä molemmista – kärsivät aktivistit hakevat huomiota tuhoamalla historiallisia taideaarteita tai yksityisomaisuutta.

Lokakuussa kaksi ympäristöaktivistia heitti Lontoossa Heinzin tomaattikeittoa Vincent van Goghin kuuluisan maalauksen päälle onnistuen lievästi vaurioittamaan teosta. Suomessa ilmastoradikaali Elokapina-ryhmä tunnetaan paitsi liikenteen blokkaamisesta myös esimerkiksi siitä, että liike on valmis tuhoamaan ja sotkemaan yksityistä omaisuutta huomion hakemisen vuoksi.

Samaa vanhaa

Onko hyveellinen tarkoitus ja maailmanparannusvimma lupalappu sotkea taideaarteita ja oikeutus tuhota yksityisomaisuutta? Perinteisesti vihervasemmisto on auliisti jakanut vahvaa tukea lain rikkomiselle ja ilkivallalle, jos se vain tapahtuu ääneen sanottujen hyvien tarkoitusperien tai maailmanparantamisen nimissä.

Tarkoitus pyhittää keinot -periaatteelle siunauksensa antoi eilen Ylen A-studiossa jälleen vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä (kuvassa vasemmalla), joka hyväksymisen merkiksi eilen kohotti käden ylös kun häneltä kysyttiin, hyväksyykö hän aktivismin, jossa ääneen lausuttuja poliittisia tarkoituksia edistetään tuhoamalla yksityistä omaisuutta tai esimerkiksi heittelemällä tomaattikeittoa arvokkaiden taideteoksien päälle.

Vasemmistolle tarkoitus pyhittää keinot

Vasemmistoliiton Kivelä perusteli eilen A-studiossa kantaansa tuttuun vasemmistolaisen tapaan epäsuorilla sanankäänteillä ja pyrkien häivyttämään ilkivallan tekemisen näkymättömiin.

Kivelä sivuutti täysin kysymyksen lain rikkomisesta ja alkoi luetella mielestään oikeaksi katsottuja syitä, minkä vuoksi lakia on lupa rikkoa.

– Mun mielestä tärkeää on lähteä tilannekuvasta, eli miksi nämä ihmiset toimivat. Me ollaan juuri saatu äsken yksi YK:n raportti, jossa sanotaan, että olemme matkalla kohti ilmastokaaosta, tekemässä kollektiivista itsemurhaa. Sitä taustaa vasten tällaisessa tilanteessa on ymmärrettävää, että halutaan luoda painetta, Kivelä päästeli antaessaan oikeutuksen tarkoitus pyhittää keinot -periaatteelle.

Li Andersson kaunistelee vasemmistolaista väkivaltaa

Vihervasemmistolaisessa politiikassa lain rikkomiselle annettu tuki on luonteeltaan usein epäsuoraa eli sitä, että ilkivaltaan ja yksityisen omaisuuden tuhoamiseen ei kiinnitetä huomiota, vaan sen vain annetaan tapahtua mutta tekijöitä ei nuhdella. Kyse on siis eräänlaisesta passiivisesta tukemisesta, jossa lain rikkomiseen ei puututa, vaan sille viitataan kintaalla, kunhan lakia vain rikotaan ”oikean asian puolesta”.

Tunnetusti esimerkiksi vihreälle sisäministerille Maria Ohisalolle on ollut hyvin vaikeaa tuomita anarkistiryhmä Elokapinan toimintaa, vaan Ohisalo on Elokapinasta kysyttäessä julkisesti tyytynyt viittaamaan siihen, että lain rikkomisella on seurauksia tai jotain muuta ympäripyöreää.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan sanoi jo 10 vuotta sitten, että vasemmistolainen väkivalta on ”erityyppistä” verrattuna muunlaiseen väkivaltaan.

Suomen Uutiset