Ilmastomielenosoittajat pyrkivät kaikin tavoin hankkimaan julkisuutta elintärkeiksi kokemilleen asioille. Samalla he kuitenkin asettavat jopa ihmisten hengen vaaraan tukkiessaan tiet hälytysajoneuvoilta. Perjantaina iskun kohteena oli kuuluisa taideteos.

Ilmastoaktivistit heittivät tomaattikeittoa Vincent van Goghin Auringonkukkia-maalauksen päälle Lontoon National Gallery -taidemuseossa perjantaina. Sen jälkeen mielenosoittajat liimasivat itsensä seinään. Poliisi otti aktivistit kiinni. Tapaus näkyy Guardian-lehden toimittajan Damien Gaylen julkaisemalla videolla:

Tempauksen tarkoituksena oli hankkia julkisuutta Just Stop Oil -ryhmälle, jonka tavoitteena on kaikkien fossiilisten polttoaineiden tuotannon lopettaminen Britanniassa. Ilmastoaktivistit haluavat, että hallitus lopettaa uusien öljyn- ja kaasunporauslupien myöntämisen. Ryhmä on tehnyt vastaavia iskuja taideteoksia vastaan aiemminkin.

Taulun suojalasi pelasti maalauksen, mutta kehys kärsi jonkin verran. Taulu on jo puhdistettu tomaattikeitosta ja asetettu takaisin näytteille, kertoo BBC. Vincent van Gogh maalasi 1800-luvun lopussa kaikkiaan seitsemän auringonkukkataulua, joista viisi on näytteillä museoissa.

Ambulanssin tie tukittiin

Just Stop Oil -ryhmä on järjestänyt mielenosoituksia päivittäin jo parin viikon ajan. Lehtitietojen mukaan poliisi on tähän mennessä ottanut kiinni yli 300 mielenosoittajaa.

Tiistaina Lontoon keskustan hienostoalueella tärkeässä risteyksessä pidetyssä mielenosoituksessa ilmastoaktivistit istuskelivat keskellä tietä tukkien liikenteen. Mielenosoitus katkaisi tien myös ambulanssilta, joka joutui etsimään toisen reitin. Myös hälytysajossa olleen paloauton matka viivästyi mielenosoituksen takia.

https://twitter.com/sophielouisecc/status/1579786254027493376

Pääministerin tiedottajan mukaan hallitus ei voi hyväksyä sitä, että kansalaisten henkiä vaarannetaan pysäyttämällä hälytysajoneuvoja. Hallitus lupaakin poliisille valtuuksia kovempiin keinoihin tällaisten tilanteiden selvittämiseen.

”Minulla on jo sähköauto – miksi te minut pysäytätte?”

Tiistaina osa autoilijoista kyllästyi odottamaan poliisin tuloa paikalle ja ryhtyi omavaltaisesti siirtämään mielenosoittajia pois ajoradalta. Erityisesti ammattiautoilijat olivat ärtyneitä siitä, että heidän työntekoaan häirittiin.

– Minulla on sähköauto, sanoi eräs taksinkuljettaja mielenosoittajille. Maksoin siitä 70 000 puntaa. Minä olen jo osuuteni tehnyt, joten miksi te minut pysäytätte?

Britanniassa ei ole harvinaista, että autoilijat turvautuvat oman käden oikeuteen mielenosoittajien tukkiessa teitä. Vuosi sitten Suomen Uutiset kertoi tapauksesta, jossa eräs Elokapinan alajärjestöistä oli päättänyt tukkia tien aamuruuhkassa. Sillä kertaa mielenosoitus päättyi siihen, että autoilijat ja ambulanssimiehistö kantoivat yksissä tuumin mielenosoittajat pois tieltä tehdäkseen tilaa ambulanssille.

SUOMEN UUTISET