Mediassa kerrotaan lähes päivittäin erilaisista aktivistiryhmistä, jotka hakevat näkyvyyttä ajamalleen aatteelle tukkimalla teitä, sotkemalla taideteoksia ja liimaamalla itsensä kiinni erilaisiin paikkoihin. Yksi nousevista tähdistä aktivistirintamalla ovat eläinkapinalliset, joiden mielipuuhaa on kaataa maidot kaupan lattialle. Monet näistä aktivistiryhmistä saavat rahoitusta upporikkaiden amerikkalaisten rahoittamalta säätiöltä.

Eläinkapina (Animal Rebellion) on Elokapinaa muistuttava liike, jonka tavoitteena on Britannian karjatalous- ja kalastuselinkeinojen täydellinen lopettaminen. Lihan ja kalan sijasta ihmisten pitäisi siirtyä syömään pelkästään kasvipohjaista ruokaa.

Eläinkapinalliset ovat valinneet aktivisminsa pääkeinoksi maidon kaatamisen lattialle. He menevät siis elintarvikekaupan maitotiskille ja alkavat kaataa purkeista maitoa lattialle ladellen samalla omia teesejään. Alla aktivistien itsensä kuvaama video Skotlannista. Samana päivänä suoritettiin useita iskuja maitotiskeille eri kaupungeissa.

Nettisivuillaan maidonkaatajat kehuskelevat heinäkuussa Lontoossa suoritetulla iskulla, jossa aktivistit kävivät kahdessa isossa tavaratalossa kaatamassa maitoa lattialle ja juustotiskille. Aktivistit ovat saamassa syytteen vahingonteosta ja peräti 100 000 punnan korvausvaatimuksen toisen tavaratalon lattiapinnoitteelle aiheutuneista vahingoista, mutta se ei heidän tahtiaan hidasta.

Maidot kaatamalla kohti parempaa maailmaa

Toinen Lontoon maidonkaatajista, Madeiran saarelta Portugalista kotoisin oleva Sofia Fernandes Pontes on tullut Lontooseen opiskelemaan ja samalla harrastamaan ympäristöaktivismia. Hän uskoo, että britit ovat valmiita ymmärtämään, että asioiden on muututtava, jotta ”voimme astua runsaaseen, rakkauden täyttämään ja kestävään, kasvipohjaiseen tulevaisuuteen”.

– Olen täysin valmis kantamaan vastuun teoistani ja antamaan tavallisista ihmisistä koostuvan valamiehistön päättää kohtaloni, Sofia Fernandes Pontes sanoo.

– Tekoni heijastaa ilmasto-, ekologia- ja eläinhätätilojen vakavuutta, mutta myös suurta toivoa, että voimme astua parempaan maailmaan.

Maitovastaisuus tuntuu olevan Eläinkapinan toiminnan ytimessä. Sen lisäksi, että eläinkapinalliset käyvät kaupoissa kaatamassa maitoa lattialle, he kertovat myös katkaisseensa maidon toimitusketjun kauppoihin sabotoimalla jakelukeskuksia muun muassa puhkomalla jakeluautojen renkaita.

Hyväksyntää vihreältä puolueelta

Aktivistiryhmät saavat poliittista tukea esimerkiksi Skotlannin vihreiltä. Kun Skotlannin vihreiden puheenjohtaja Patrick Harvielta kysyttiin, hyväksyykö hän Skotlannin hallituksen ministerinä Edinburghissa supermarketin maitotiskille tehdyn iskun, hän kieltäytyi tuomitsemasta tekoa.

Vihreiden puheenjohtaja päinvastoin korosti, että suora toiminta ja rauhanomaiset protestit ovat tärkeitä yhteiskunnan muutoksen aikaansaamiseksi. Harvie kertoi ymmärtävänsä ”ihmisten vihaisuuden”, kun he ovat huomanneet, että suoraa toimintaa lievemmät kampanjointikeinot eivät toimi.

Rahallista tukea USA:n raharikkailta

Monet Britanniassa ja muualla Euroopassa toimivat ympäristöprotestiryhmät ovat yhdysvaltalaisen säätiön rahoittamia. Los Angelesissa päämajaansa pitävä Climate Emergency Fund (CEF) käytti viime keväänä 1,3 miljoonaa dollaria ”kevätkapinan” rahoittamiseen. Tavoitteena oli elvyttää ilmastoprotesteja, jotka olivat kärsineet koronarajoituksista.

Nyt työn alla on ”marraskuun kapina” yhdessätoista eri maassa. CEF rahoittaa muun muassa Elokapinan ja Just Stop Oil -ryhmän kaltaisia liikkeitä. Just Stop Oil on se ryhmä, jonka jäsenet heittivät tomaattikeittoa Vincent van Goghin maalauksen päälle museossa Lontoossa.

Kansalaistottelemattomuutta äärimmilleen vietynä

CEF:n toiminnanjohtaja Margaret Klein Salamon kertoo Guardian-lehdelle, että hänen johtamansa säätiö pyrkii rahoittamaan ”äärimmäisen kunnianhimoisia” pienryhmiä, jotka harjoittavat suoraa toimintaa.

– Monet meidän rahoittamamme ryhmät käyttävät kansalaistottelemattomuutta äärimmilleen vietynä, Salamon sanoo.

– Just Stop Oil on minun mielestäni seuraava taso ympäristöaktivismin evoluutiossa. He toimivat väkivallattomana armeijana, kurinalaisesti, suunnitellusti ja koordinoidusti, Salamon kertoo.

Öljysuvun perijätär rahoittaa öljyn vastaista kampanjaa

CEF-säätiö puolestaan saa rahansa lahjoituksina upporikkailta amerikkalaisilta. Säätiön hallituksessa vaikuttavat muun muassa Kennedy-suvun perijätär Rory Kennedy ja Getty-suvun perijätär Aileen Getty. Öljyllä rikastuneen Getty-suvun jälkeläinen rahoittaa siis nyt Just Stop Oil -kampanjaa, jonka tavoitteena on öljyn hyödyntämisen lopettaminen.

Elokapinan ja Just Stop Oil -ryhmän lisäksi CEF-säätiön rahoittamia liikkeitä ovat muun muassa Insulate Britain, jonka jäsenet istuvat tukkimassa maanteitä ja Scientist Rebellion, jonka jäsenet kävivät äskettäin liimaamassa itsensä Volkswagenin automuseon lattiaan.

Tieteilijöiden protestille automuseossa kävi nolosti

Tieteilijöinä esiintyville ilmastoaktivisteille kävi kuitenkin vähän nolosti. Automuseon työntekijät eivät kiinnittäneet protestiin sen kummempaa huomiota, vaan sammuttivat päivän päätteeksi valot sekä lämmityksen ja lähtivät kotiin, kertoo MTV Uutiset. Volkswagen-yhtiö halusi kunnioittaa aktivistien oikeutta osoittaa mieltään.

Kätensä lattiaan liimanneet mielenosoittajat valittivat, että lattia on kylmä ja käteen sattuu. Lisäksi he olisivat halunneet tilata mieleistään ruokaa. Protestin jatkuttua pari vuorokautta paikalle soitettiin poliisit poistamaan mielenosoittajat automuseosta.

SUOMEN UUTISET