Britanniassa elokapinalliset ovat viime viikkoina häirinneet työmatkaliikennettä tukkimalla valtaväyliä aamuruuhkan aikana. Protestoijat väittävät, että autoteiden tukkimisen tarkoituksena on parantaa brittitalojen energiatehokkuutta. Mielenosoitukset ovat johtaneet rähinöintiin, kun suivaantuneet autoilijat ovat ryhtyneet omatoimisesti poistamaan tientukkoja.

Eristäkää Britannia -kampanja ei liity brexitiin eikä muusta maailmasta eristäytymiseen, vaan aivan konkreettiseen ehdotukseen, että maan asuinrakennusten lämpöeristystä pitäisi parantaa. Kampanjan nettisivuilla kerrotaan, että brittien asuinrakennukset ovat eristykseltään ja energiatehokkuudeltaan kaikkein kehnoimmasta päästä koko Euroopassa.

Järjestö on muun muassa käynnistänyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan, että kaikki julkisrahoitteiset vuokratalot on lämpöeristettävä vuoteen 2025 mennessä. Suuresta julkisuudesta huolimatta kansalaisaloite on tähän mennessä kerännyt vain kuutisen tuhatta allekirjoitusta.

Tiet tukitaan rakennusten lämpöeristämisen nimissä

Eristäkää Britannia -kampanja on yksi Elokapinan (Extinction Rebellion) alahaaroista. Se on päättänyt ajaa sinänsä hyviä tavoitteitaan häiritsemällä ihmisten työmatkaliikennettä aamuisin. Eristyskapinallisten mielenosoitukset ovat aiheuttaneet tuntikausien tukoksia muutenkin ruuhkaisilla teillä. Tientukkimiset jatkuvat jo neljättä viikkoa, kertoo Guardian.

Monin paikoin mielenosoitukset ovat johtaneet kärhämiin, kun turhautuneet autoilijat ovat yrittäneet omin voimin poistaa tientukkijoita. Guardian-lehden videolta näkyy, miten autoilijat ja ambulanssimiehistö yrittivät poistaa mielenosoittajia eräästä risteyksestä tehdäkseen tilaa ambulanssille.

Kansan sympatiat menetetty

Ruuhkiin jumittuneet autoilijat kertoivat Daily Mail -lehdelle menettäneensä kaiken sympatiansa elokapinallisia kohtaan, koska nämä häiritsevät tavallisia ihmisiä sen sijaan, että kohdistaisivat protestinsa hallitukseen, joka tekee ympäristöä koskevat päätökset.

Poliisi on ottanut kiinni kymmenittäin mielenosoittajia ja hallitus on uhkaillut tientukkijoita kovemmilla rangaistuksilla. Daily Mail -lehden tietojen mukaan monet mielenosoittajista ovat protestoimisen puoliammatilaisia, jotka ovat aiemmin osallistuneet moniin eri aihepiirien mielenilmauksiin.

Taustahahmona häärii kuuluisa Roger Hallam

Eristäkää Britannia -kampanjan neuvonantajana toimii Roger Hallam, joka on tunnetuin Extinction Rebellion -liikkeen alkuperäisistä perustajista. Aiemmin luomuviljelijänä toiminut Hallam syyttää ilmastonmuutosta siitä, että hänen luomutilansa meni konkurssiin.

Viimeisinpien mielenosoitusten jälkeen Hallam totesi haastattelussa, että hän jatkaisi tien tukkona olemista, vaikka edessä olisi hengenvaarassa olevaa potilasta kuljettava ambulanssi. Hallamin lausunto herätti Britanniassa kovan kohun.

Äärivasemmistolainen Hallam on aiemmin ehdottanut muun muassa poliitikkojen ja yritysjohtajien ampumista, koska he ovat vastuussa ilmastonmuutoksesta.

SUOMEN UUTISET