Britanniassa paikallisen terrorismipoliisin ääriliikelistallekin asetettu Elokapina on ilmoittanut aloittavansa tänään kymmenen vuorokautta kestävän mielenosoituksen tukkien liikenteen Mannerheimintiellä. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen pitää Facebook-kirjoituksessaan kestämättömänä, että vihreä sisäministeri Maria Ohisalo ei uskalla tuomita Elokapinan lainvastaista toimintaa.

Poliisin mukaan Elokapinan mielenilmaus aiheuttaa merkittävää liikennehaittaa. Elokapina vaatii ilmastohätätilan julistamista Suomeen.

Elokapina on globaali äärivasemmistolainen järjestö, joka toimii fyysisesti katutasolla ja jonka julkinen toiminta perustuu niin kutsutulle kansalaistottelemattomuudelle eli lain rikkomiselle. Elokapina-järjestö on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikehdintää. Elokapina on mainittu sisäministeriön väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa. Katsaus antaa tietoa Suomessa toimivista väkivaltaisista ääriliikkeistä.

– Elokapina on ollut viime aikoina useaan otteeseen otsikoissa sen jäsenten rikottua lakia toistuvasti. Järjestö on aiemmin Suomessa muun muassa pysäyttänyt liikenteen Kaivokadulla ja Mannerheimintiellä, tukkinut Metsä Groupin pääkonttorin sisäänkäynnin ja yrittänyt estää risteilyaluksen lähtöä veneillä Helsingin Hernesaaressa, kansanedustaja Olli Immonen kirjoittaa Facebookissa.

Elokapina suunnitellut laittomuuksia

Viime vuoden lokakuun mielenosoituksessa Helsingissä poliisi joutui turvautumaan voimakeinoihin aktivistien saamiseksi pois ajoradalta estämästä liikennettä. Keinot olivat poliisin mukaan painottuneet jo tuntien ajan kehotuksiin ja käskyihin. Poliisihallitus on todennut selvityksessään, että poliisille ei ollut annettu etukäteen tietoa mielenosoittajien suunnitelmasta estää liikenne ajoradoilla.

– Poliisihallitus ei ole toistaiseksi laittanut vireille prosessia järjestön kieltämiseksi. On syytä korostaa, että yhdistyslaki ei takaa yhdistymisvapautta ”lain ja hyvän tavan vastaisille” ryhmille.

– Yle tutustui viime vuoden puolella Elokapinan ”syyskapinaan” liittyviin kokouspöytäkirjoihin ja muistioihin sekä liikkeen verkkofoorumilla käytyyn keskusteluun. Niistä ilmeni, että liike on suunnitellut erilaisia laittomuuksia, Immonen kirjoittaa.

Jopa yritysjohtajien ja kansanedustajien ampumista ehdotettu

Elokapinan pöytäkirjassa mainitaan lista potentiaalisista rikoslain ylittävien tekojen kohteista: poliittiset päättäjät, kunnalliset ja kansalliset poliitikot, pankit, infrastruktuuri, suuryritykset, metsäteollisuus, turveteollisuus, satamat ja risteilyt. Liike suhtautuu myötämielisesti julkisen omaisuuden tuhoamiseen.

– Järjestön perustaja Roger Hallam on ehdottanut puheessaan yritysjohtajien ja kansanedustajien ampumista.

– Elokapinan toiminnan ytimeen kuuluu lakia rikkovat mielenilmaukset sekä ihmisten kouluttaminen niihin. Koulutuksessa käydään osallisten kanssa läpi toiminnan seuraukset, kuten rikosvastuu, Immonen kertoo.

Ilmastoahdistuksen lietsonta osana jäsenhankintaa

Elokapinan pyrkimyksenä on värvätä mukaan erityisesti nuoria, jotka potevat valtamedian ja poliittisten päättäjien lietsomaa ”ilmastoahdistusta”. Nuoriin vetoava radikaali puhe toimii tärkeänä osana Elokapinan jäsenhankintaa. Nuoria lietsotaan kiihkoon maailmanloppua julistavalla propagandalla.

– Elokapinan esitteiden mukaan ”kyse on elämästä ja kuolemasta”. Liike käyttää häikäilemättä hyväkseen nuorten ilmastoahdistusta ja yllyttää heitä kapinaan demokraattista yhteiskuntaa kohtaan. Liikkeen harjoittama häikäilemätön ja vallankumouksellinen toiminta täyttää yhteiskunnalle vaarallisen ääriliikkeen kriteerit.

– Elokapinan aktivistit ovat kiertäneet kertomassa lainvastaisesta toiminnastaan Suomen lukioissa. Aktivistit vierailivat syyskuussa muun muassa Helsingin Etu-Töölön lukiossa, kirjoittaa Immonen.

Laittomuuksiin painostaminen kouluissa ei ole hyväksyttävää

Immonen ei voi hyväksyä sitä, että verovaroin ylläpidetyissä toisen asteen oppilaitoksissa opetukseen integroidaan ääriliikkeen aktivistien propagandaa. Hän pitää myös täysin vastuuttomana, että opetushenkilökunta päästää oppilaitoksiin aktivisteja lietsomaan nuoriin ilmastoahdistusta sekä rohkaisemaan heitä laittomuuksiin.

– Ääriajatteluun ja aktivismiin painostaminen on räikeässä ristiriidassa voimassa olevan opetussuunnitelman perusteiden kanssa.

– On käsittämätöntä, jos Elokapinan aktivistien annetaan jälleen haitata liikennettä ja aiheuttaa vaaraa Mannerheimintiellä. Tilannetta on seurattava erityisellä tarkkuudella, Immonen vaatii.

Miksi hallitus ja Ohisalo kiemurtelevat?

Immosen mukaan monet kansalaiset ihmettelevät, miksi hallitus ja vihreiden sisäministeri Maria Ohisalo kiemurtelevat Elokapina-kysymyksen edessä. Esimerkiksi tuoreessa AlfaTV:n haastattelussa sisäministeriltä kysyttiin, miten hän suhtautuu Elokapinan mielenosoitukseen, jossa uhataan rikkoa tietoisesti lakia.

Ohisalo kiemurteli kysymyksestä irti toteamalla, ettei ”yksittäinen poliitikko” voi ottaa kantaa yksittäisiin mielenosoituksiin. Tietenkin sisäministerin, jonka vastuualueelle kuuluu sisäinen turvallisuus, voi ja hänen pitääkin ottaa kantaa mahdollisiin laittomuuksiin, Immonen väittää.

– On täysin kestämätöntä, että poliisiministeri ei uskalla tuomita laittomuuksia. Ei ole paljon vaadittu, että sisäministeri toteaa lain rikkomisen olevan väärin. Jos vihreiden sisäministeri ei kykene tuomitsemaan laittomuuksia, on ministeriksi syytä vaihtaa henkilö, joka tähän kykenee.

Suomen Uutiset