Voiko säätiö tukea rikollista toimintaa harjoittavaa tahoa ja säilyttää yleishyödyllisyytensä? Tätä kysymystä on pohdittu viime päivinä Koneen säätiön pumpattua rahaa jatkuvasti lakia tarkoituksellisesti rikkovalle äärijärjestölle.

Asia nousi keskusteluun Koneen säätiön tiedotettua erittäin poikkeuksellisesta päätöksestään Extinction Rebellion -kapinajärjestön Suomen sivuhaaran rahoittamisesta.

Suomalaisten säätiöiden yleishyödyllisyys toteutuu Verohallinnon mukaan ainoastaan, mikäli ne toimivat ”yksinomaan ja välittömäksi yleiseksi hyväksi.” Säätiöiden yleishyödyllisyyttä arvioidaan aina tapauskohtaisesti verotuksen toimittamisen yhteydessä. Toimintaa arvioidaan kokonaisuutena, ja huomioon otetaan sekä yhdistyksen tai säätiön säännöt että tosiasiallinen toiminta.

Suomen säätiölain mukaan säätiöllä on oltava hyödyllinen tarkoitus.

Extinction Rebellion -kapinajärjestö toimii useissa maissa. Sen perustaja Roger Hallam on toistuvasti yllyttänyt kannattajiaan raakaan väkivaltaan ja usuttanut kannattajiaan parlamentaaristen demokratioiden kumoamiseen. Vaikka liike on muodollisesti ottanut etäisyyttä perustajansa äärimmäisiin lausuntoihin, se ajaa silti parlamentarismin kaatamista.

Suomalaisen alajärjestön toiminta perustuu niin ikään järjestelmälliseen lain rikkomiseen. Järjestön päätoiminta keskittyy liikenteen laajamittaiseen häirintään, liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, niskoitteluun ja ilkivaltaan. Lisäksi taustayhdistystä epäillään rahankeräysrikoksesta.

Myös saksalainen ympäristöhysteriaa kylvävä äärijärjestö Letzte Generation on laajamittaisessa tutkinnassa rikosepäilyjen vuoksi.

SUOMEN UUTISET