Eilen Helsingissä järjestettyä Me emme vaikene! -mielenosoitusta markkinoitiin etukäteen rauhanomaisena ja päihteettömänä koko perheen tapahtumana. Todellisuus oli jotain muuta, sillä tapahtumassa marssittiin väkivaltaan lietsovien iskulauseiden ja kuvaston alla.

Me emme vaikene! -tapahtuman verkkosivujen mukaan eilen Helsingissä järjestetyn mielenosoituksen piti olla ”puoluepoliittisesti sitoutumaton, rauhanomainen ja päihteetön koko perheen tapahtuma rasismia ja fasismia vastaan”.

Verkkosivuilla mukaan toivotetaan ”kaikki yhdenvertaisuutta, rauhaa, väkivallattomuutta ja ihmisoikeuksia kunnioittavat tahot tervetulleeksi osoittamaan yhdessä mieltä antirasismin ja oikeudenmukaisen Suomen puolesta”.

Harvinaislaatuista vihapuhetta

Todellisuus oli jälleen kerran jotain muuta, sillä tapahtumassa marssittiin väkivaltaan lietsovien iskulauseiden ja kuvaston alla.

Hallitusta vastustavia mielenosoituksia on Suomessa nähty ennenkin, mutta harvemmin – jos koskaan – mielenosoituksessa on suoraan vaadittu päiden leikkaamista irti Suomen valtiojohdolta.

Perussuomalaisten nuorisojärjestön johtaja Lauri Laitinen hämmästelee avoimien väkivaltafantasioiden tuomista näkyvästi esille tapahtumassa, jonka mainostettiin olevan ”rauhanomainen ja päihteetön”.

Marssi eteni murhaajan kasvojen alla

Mielenosoituksessa heiluteltiin runsaasti kommunismiin ja äärivasemmistolaiseen väkivaltaan liittyvää symboliikkaa kuten Neuvostoliiton lipusta tuttua sirppi ja vasara -tunnusta sekä vallankumoustaistelija Che Guevaran tunnettua kasvologoa.

SDP:n entinen meppi Lasse Lehtinen kirjoittaa Guevarasta, että tämän t-paidoista sekä levynkansista tuttu kasvologo esittää oikeasti väkivallasta nauttivaa joukkomurhaajaa. Lehtisen kuvauksen mukaan Guevara oli Fidel Castroakin pahempi psykopaatti.

Sirppi ja vasara -kuvaston voi nähdä tarkoituksellisena provokaationa, sillä pääministeri Petteri Orpon hallituksen tuoreen tiedonannon kirjauksen mukaan hallitus selvittää mahdollisuuksia natsismin ja kommunismin symbolien käyttämisen kriminalisointiin, kun niitä käytetään aatteiden edistämistä tavoitellen.

Nollatoleranssi vihan symboleille

Tamperelainen kuntapoliitikko, kokoomuksen varavaltuutettu Arttu Rintanen paheksuu väkivaltaan lietsovan kuvaston esilläoloa mielenosoituksessa. Rintanen huomauttaa, että vaikka hallitusta saa vastustaa, kaikille liberaalille demokratialle vihamielisten aatteiden symboleille pitää olla nollatoleranssi.

Yleisradion entinen toimitusjohtaja, ex-kansanedustaja Mikael Jungner toppuuttelee hänkin mielenosoittajien väkivallalla leikittelyä.

Väkivaltafantasiointia jo viime vuosikymmenellä

Päiden irtileikkaamisen vaatimukset eivät valitettavasti ole täysin uusi asia. Myös 2010-luvun alussa anarkistit vaativat ei-vasemmistolaisten pääministerien kaulojen katkomista. Vastaavasti väkivaltaan lietsovien Facebook-ryhmien toiminta oli tuolloin aktiivista, joskin ryhmät poistettiin nopeasti sosiaalisen median alustoilta.

Överiksi eilisessä mielenosoituksessa menneiden vaatimusten ja vetoomusten paheksuntaa on sosiaalisen median alustoilla parhaillaan runsaasti nähtävillä.

Liikemies ja mediapersoona Jari Sarasvuo toppuuttelee muiden mukana ja vaatii mielenosoittajilta parempaa suoritusta.

Suomen Uutiset