Vasemmistoradikaalit ovat alkaneet polttaa Berliinissä sähköautoja ja niiden latausasemia vastalauseeksi ihmisiä ja maaperää riistävälle ”vihreälle kapitalismille”.

Erityisenä iskujen kohteena ovat Teslat, joiden litiumakkuihin tarvittavaa raaka-ainetta kaivetaan heidän mukaansa Chilessä myrkyllisissä ja vaarallisissa olosuhteissa.

Teslaa vasemmistoradikaalit ilmoittavat pitävänsä poikkeuksellisen sopivana kohteena myös siksi, että yrityksen omistaja Elon Musk omistaa myös Starlink-satelliittijärjestelmän, jota käytetään sotilaallisiin tarkoituksiin tällä hetkellä muun muassa Ukrainassa ja Gazan alueella.

Sähköauton valmistus riistää ihmisiä ja luontoa

– Sähköautojen tuotanto on ”vihreää kapitalismia”, jossa riistetään ilmastonsuojelun nimissä köyhien maiden asukkaita ja pilataan luontoa ja ympäristöä, todetaan vasemmistoradikaalien sivustolla.

– Litiumakkujen materiaali kaivetaan muiden harvinaisten metallien kanssa myrkyllisistä kaivoksista, josta seuraa tuotantoalueelle ja sen asukkaille sairauksia, hävitystä ja kurjuutta.

Autojen ja latausasemien polttamista perustellaan myös Elon Muskin aikeilla laajentaa entisestään Berliinin eteläpuolella Grüneheidessa sijaitsevaa jättikokoista autotehdastaan.

– Sähköautojen valmistaminen ei tuhlaa pelkästään rajallisia luonnonvaroja vaan pilaa tällä alueella myös pohjaveden, sivustolla todetaan.

Teslan kamerat ”militarisoivat” katuja

Vasemmistoradikaalit varoittavat Tesla-autojen tarkkapiirtoisista kameroista.

– ”Vartijaominaisuuksilla” varustetut autot pakottavat aktivistit naamioitumaan tavallistakin perusteellisemmin, sivustolla muistutetaan.

Naamioituna kulkeminen on Saksassa kielletty, mutta korona-ajan maskipakot ja -suositukset väljenisivät käytäntöä.

Berliinin poliisi tutkii sähköautojen ja latausasemien tuhopolttoja ”poliittisesti vasemmistolaisesti motivoituina rikoksina”.

Maastureiden renkaat tyhjiksi

”Vihreän kapitalismin” vastaiseen kamppailuun kuuluu kaupunkimaastureiden ja kalliiden urheiluautojen renkaiden puhkominen ja tyhjentäminen näpelöityjen venttiilin kautta.

Vasemmistoradikaalit ilmoittavat puhkaisseensa Berliinissä tänä vuonna yli sadan auton renkaat.

Tekoja perustellaan luonnonvarojen tuhlaamisen vastustamisen lisäksi ilmastonsuojelulla.

Monissa saksalaiskaupungeissa itävä hanke nostaa suurien autojen pysäköintimaksuja tukee samaa ajatusta.

Berliinissä ja muissa eurooppalaisissa kaupungeissa on alkanut toimia perinteisten vasemmistoradikaalien ryhmien rinnalla uusi, erityisesti suurten autojen renkaiden tyhjentämiseen erikoistunut ”The Tyre Extinguishers” -nimen ilmastoaktivistien ryhmä.

X-palvelussa julkaisemassa päivityksessä se ylpeili kaupungeista tulleen hieman turvallisemman sen jälkeen kun se tyhjensi Berliinissä yli sadan ja Potsdamissa kymmenien kaupunkimaasturin renkaat.

Saksassa yli 30 000 vasemmistoradikaalia

Tuoreimman poliisitilaston mukaan Saksassa on 34 700 vasemmistoradikaalia. Heistä 10 300 luokitellaan väkivaltaan suuntautuneiksi.

Vasemmistoradikaalit syyllistyivät toissa vuonna 3847 rikokseen, joista 602 oli pahoinpitelyjä ja muita väkivallantekoja. Tapauksista 1968 oli paikkojen ja tavaroiden rikkomista. Tuhopolttoja oli 62.

Autojen polttajat ja renkaiden puhkojat jäävät harvoin kiinni. Poliisia he pitävät usein narreinaan julkaisemalla itse anonyymisti ilmiantoja ja kuvia iskuistaan.

Vasemmistoradikaalit opastavat kotisivullaan kädestä pitäen, miten auto saadaan syttymään sopivalla viiveellä, jotta sytyttäjät ehtivät livahtaa huomaamattomasti paikalta ennen liekkien leimahtamista.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI