Tunnettu somevaikuttaja ja Silakkaliikkeen perustaja Johannes Koski ehdottaa, että vasemmistoliberaalien pitäisi osallistua enemmän reserviläistoimintaan ja ehkä jopa perustaa omia asekerhoja. Radikaali ehdotus ei saa kuitenkaan tukea edes vasemmiston omista riveistä. Aiemmin Koski on vaatinut ”suoraa antifasistista toimintaa” äärioikeistolaisena pitämäänsä hallitusta vastaan.

Vihervasemmistolainen somevaikuttaja Johannes Koski on ollut mukana monenlaisessa toiminnassa. Hän on muun muassa perustanut Silakkaliikkeen, joka pyrkii toimimaan ”vastavoimana fasismille, rasismille ja ilmastodenialismille”. Twitter-kuvauksessaan Koski luonnehtii olevansa ”yhteisöjä perusteleva woke Ernst Blofeld.”

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Johannes Koski oli ehdolla Feministisen puolueen riveissä. Hän sai 113 ääntä. Hänen vaalilupauksensa liittyivät syrjintään ja rasismiin puuttumiseen, mielenterveyspalvelujen saavutettavuuden parantamiseen ja ohjelmointialan tekemiseen kiinnistavammaksi myös tytöille ja naisille.

”Eiköhän pistetä rähinäksi”

Kesäkuussa Johannes Koski palasi Twitteriin reilun puolen vuoden sometauon jälkeen. Hän kertoi tulleensa takaisin, koska ”äärioikeisto” on vallassa.

– On siis odotettavissa, että natsit, persut, KD:n ristiöyhöt ja moni kokkari pääsee pian maistamaan allekirjoittaneen sanan säilää. Jokusen meeminkin saatan pyöräyttää ajan kuluksi.

– Eiköhän pistetä rähinäksi, Koski kirjoitti.

Torstaina Koski otti kantaa aseasioihin ehdottaen, että vasemmistoliberaalien pitäisi osallistua enemmän reserviläistoimintaan ja ”asekerhoiluun”. Hän ei täsmentänyt, millaisia asekerhoja hän haluaa perustettavan.

– Ei välttämättä olisi täysin huono asia, että me vassiliberaalit osallistuttaisiin enemmän reservitoimintaan. Ja miksei jopa omaan asekerhoiluunkin, Koski kirjoitti.

https://twitter.com/johanneskoski/status/1684581914110201857

Kosken twiittiä on katsottu yli 166 000 kertaa. Twiitin liittenä on kuva, jossa on rynnäkkökivääri, varusteliivi ja huppari. Hupparissa lukee Make Racists Afraid Again (”pistetään rasistit pelkäämään jälleen”). Varusteliivissä on Antifa supersoldier (”Antifan supersotilas”) -teksti ja tarra, jossa on sateenkaarilippu ja rynnäkkökivääri sekä teksti Defend equality (”puolusta yhdenvertaisuutta”).

Ei kannatusta edes omista riveistä

Kosken twiittiä voivat kommentoida vain sellaiset henkilöt, joita hän itse seuraa Twitterissä. Siitä huolimatta ehdotus ”asekerhoilusta” ei ole saanut yhtään tosissaan kirjoitettua hyväksyvää vastausta. Kommentoijien joukossa on useita vasemmiston somevaikuttajia, jotka ovat yksituumaisesti sitä mieltä, että Kosken ehdotus on huono.

– En äkkiseltään keksi typerämpää vetoa tähän väliin kuin vastustaa äärioikeiston nousua larppaamalla ja fiilistelemällä jotain helvetin Yhdysvaltojen kaistapäistä asekulttuuria, koomikko Iikka Kivi kirjoittaa.

– Jos halutaan vieraannuttaa maksimimäärä ihmisiä antirasismista, näin se onnistuu.

Demokraatin päätoimittaja: ”Jyrkkä ei”

SDP:n pää-äänenkannattaja Demokraatti-lehden päätoimittaja Petri Korhonen kertoo omassa twiitissään kavahtavansa Kosken ehdotusta, koska on itse toiminnallisten ampumalajien harrastaja. Hän ei halua, että reserviläistoiminta politisoidaan.

– Ei. Jyrkkä ei. Reserviläistoiminta on suunnattu VAIN Suomen ulkoisten uhkien torjumiseen. Siihen ei mennä leikkimään minkään aateryhmän omien turvajoukkojen luomista. Toivon Johannes Kosken ymmärtävän, että maanpuolustajan pitää suojella koko Suomea, kaikkine ihmisineen, Korhonen kirjoittaa.

Korhonen on aiemmin ylistänyt Kosken toimintaa ja povannut, että Kosken perustama Silakkaliike ”voi olla kevään 2020 merkittävin demokratiaa tukeva kansalaisaktivismin hanke”.

Korhosen twiittiä kommentoi Jari Sarasvuo, joka on huolissaan Kosken radikalisoitumisesta.

– Siis lietsooko tämä aiemmin päinvastaista tyyliä yrittänyt Johannes Koski jonkinlaista asevarustelua tai väkivaltaista jatketta muutenkin tulehtuneen somesodan jatkeeksi?

– Vai miten tämä on tulkittava? Kaverilta on päässyt tämän suuntaisia radikalisoitumishuutoja viime aikoina, Sarasvuo kyselee.

”Jäljelle jää suora antifasistinen toiminta”

Kyseessä ei tosiaankaan ole ensimmäinen kerta, kun Koski hehkuttaa aseita. Muutamaa päivää aikaisemmin Koski kertoi ”voimaantuneensa” kuvasta, jossa ”anarkistit ja muut radikaalit” suojaavat aseet kädessä drag-satutuntia häirinnältä.

– En lähtökohtaisesti pidä aseista, mutta tässä kuvassa on silti mielestäni jotain erikoisella tavalla voimaannuttavaa, Koski kirjoitti.

https://twitter.com/johanneskoski/status/1683466128310390784

Pari viikkoa aiemmin Koski kirjoitti: ”Jos nousevaa fasismia ei saada pysähtymään demokraattisin keinoin, jäljelle jää suora antifasistinen toiminta. #äärioikeistohallitus”

Kesäkuun lopussa Koski kirjoitti Kankaanpään terrorirismirikosepäilyyn viitaten, että ”äärioikeistoa – mukaan lukien äärioikeistolaiset puolueet – vastaan on kamppailtava kaikin mahdollisin keinoin.”

– Demokratia ei pysäyttänyt Mussolinin fasisteja tai Hitlerin natsipuoluetta, Koski maalaili.

Täydennys 30.7.2023 klo 16:55:

Johannes Koski kommentoi tänään aiempia aseulostulojaan: ”Shitpostailevaksi perheenisäksi twiittini lienevät varsin volatiileja, kun ei voi koskaan tietää syntyykö niistä: a) yhteisö b) kansanliike c) moraalipaniikki Väännän nyt ratakiskosta tolkuttajille: en ole perustamassa mitään vitun asekerhoa. Vihaan aseita ja vihaan väkivaltaa.”

SUOMEN UUTISET