Kun tieto Ben Zyskowiczin pahoinpitelystä levisi, media ja useimmat poliitikot kiiruhtivat syyttämään teosta ”äärioikeistoa”. Nyt kun on selvinnyt, että pahoinpitelijä onkin tyypillinen väkivaltavasemmiston edustaja, joka on aiemmin mellakoinut samassa mielenosoituksessa Paavo Arhinmäen kanssa, valtamedia ei yhtäkkiä olekaan enää yhtään huolissaan poliittisesta väkivallasta.

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok) pahoinpitelystä epäilty mies on ollut mukana Smash ASEM -mellakassa vuonna 2006. Smash ASEM oli vasemmistolaisten anarkistien koolle kutsuma mielenosoitus Aasian ja Euroopan maiden huippukokousta (ASEM) vastaan.

Mielenosoituksen tarkoituksena oli ”tuoda edes hieman sekasor­toa Helsingin kaduille”. Mukana mielenosoituksessa oli myös Paavo Arhinmäki, joka oli tuolloin vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen. Poliisi otti Arhinmäen kiinni mielenosoituspaikalta ja vei yöksi putkaan. Häntä syytettiin niskoittelusta poliisia vastaan, mutta syyttäjä luopui syytteestä oikeudenkäynnissä.

Äärivasemmiston mielenosoitukseen osallistuminen ei vaikuttanut Paavo Arhinmäen poliittiseen uraan ainakaan hidastavasti, sillä seuraavana keväänä hän nousi ensi kertaa kansanedustajaksi ja myöhemmin ministeriksi. Tällä hetkellä Arhinmäki toimii Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarina.

Heitti poliiseja puistonpenkillä

Zyskowiczin pahoinpitelystä epäilty mies osallistui väkivaltaiseen mellakkaan potkimalla poliisirivistöä, heittämällä poliiseja olutpullolla ja heittämällä yhdessä kahden muun henkilön kanssa penkin poliisirintamaa kohti Lasipalatsin edessä.

Tuolloin 22-vuotias mies tuomittiin väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja haitanteosta virkamiehelle yhteensä kuuden kuukauden vankeuteen. Tuomio oli ehdollinen.

Pitkä rikoshistoria sekakäyttäjäporukoissa

Suomen Uutiset pyysi Helsingin käräjäoikeudesta kaikki miehen saamat rikostuomiot. Ensimmäisen tuomionsa hän sai 21-vuotiaana kannabiksen kasvattamisesta kotona. Vakavimmat rikokset ovat kolme pahoinpitelyä. Rikoksistaan mies on saanut pieniä sakkoja tai ehdollista vankeutta.

Tuomioita lukiessa piirtyy kuva moniongelmaisesta pikkurikollisesta, joka on pyörinyt sekakäyttäjäporukassa, jossa on mukana myös maahanmuuttajia. Porukka on kulkenut kaupungilla veitset taskussa ja tehnyt pikku murtokeikkoja. Välillä on tapeltu ja välillä on yritetty saada apteekista pillereitä väärennetyillä resepteillä.

Tyypillinen äärivasemmiston aktivisti

Pahoinpitelyjen ja huumerikosten lisäksi Zyskowiczin pahoinpitelystä epäilty mies on tuomittu talon seinän töhrimisestä punaisella spray-maalilla. Hänellä vaikuttaa olevan erittäin vihamielinen asenne yhteiskunnan järjestyksen pitäjiä, kuten vartijoita ja poliiseja kohtaan. Välillä hän on ollut asunnottomana.

Mies vaikuttaa siis stereotyyppiselta äärivasemmiston aktivistilta, joka käyttää huumeita, vihaa poliiseja, asuu vallatussa talossa, töhrii seiniä ”tägeillä” ja käy satunnaisten vastaantulijoiden kimppuun kadulla. Poikkeuksellista miehessä on se, että hän on useimmissa oikeudenkäynneissä reilusti tunnustanut syyllistyneensä siihen rikokseen, mistä häntä on syytetty.

Kävi tuntemattoman kadulla kävelijän päälle

Ennen Zyskowiczin pahoinpitelyä mies on tuomittu kahdesta satunnaiseen henkilöön kadulla kohdistuneesta pahoinpitelystä. Viimeisin niistä tapahtui vuonna 2020 Tehtaankadulla. Tuolloin pahoinpitelijä löi kadulla kännykkä kädessä kävellyttä miestä yllättäen ja kaatoi hänet maahan. Pahoinpitelijä oli potkinut maassa makaavaa miestä ja kysynyt, miksi tämä seuraa häntä.

Tästä rikoksesta pahoinpitelijä tuomittiin 55 päivän ehdolliseen vankeuteen, jonka koeaika päättyy kesäkuun lopussa. Hän oli siis ehdollisen vankeuden koeajalla käydessään kansanedustaja Zyskowiczin kimppuun.

Tunnisti kansanedustaja Zyskowiczin metrolaiturilla

Olisi houkuttelevaa kuitata Zyskowicziin kohdistunut pahoinpitely sillä, että vainoharhainen sekakäyttäjä kävi taas kerran satunnaisen kadulla kulkijan kimppuun. Mutta siitähän ei ole kyse: mies tunnisti Zyskowiczin.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz on kertonut useissa haastatteluissa, että hyökkääjä tunnisti hänet ja huusi Nato-vastaisia ja juutalaisvastaisia asioita. Hyökkääjä kertoi vihaavansa juutalaisia ja Zyskowiczia. Hän uhkasi tappaa Zyskowiczin heittämällä tämän metron alle.

– Epäilemättä hän kyllä tunnisti, kuka on kyseessä. Hän tuntui vihaavan Natoa tai Suomen Nato-jäsenyyttä ehkä ja hän tuntui vihaavan juutalaisia, Zyskowicz kertoi MTV Uutisille.

”Poliittinen ajatusharha”

Zyskowiczin kertoman perusteella näyttää selvältä, että hyökkäyksen motiivi oli poliittinen. Nato-vastaisuus on vasemmistolle tyypillistä. Peräti kuusi vasemmistoliiton kansanedustajaa äänestivät Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan, vaikka vasemmistoliitto on hallituksessa.

Vasemmisto on tunnetusti myös juutalaisvastaista ja asettuu vahvasti palestiinalaisten puolelle. Israelin poliisi otti vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan kiinni vuonna 2020, kun Kontula oli aktivistiryhmän mukana yrittämässä tunkeutua laittomasti Gazan palestiinalaisalueelle. Myös Zyskowiczin pahoinpitelijä on juutalaisvastainen.

– Hän alkoi huutaa jotain juutalaisuudesta ja juutalaisista. Hän jotain puhui, että Suomi on vallattu juutalaisten toimesta ja ilmeisesti ehkä myös maahanmuuttajien toimesta. Tämä oli se poliittinen osuus hänen solvauksissaan, Zyskowicz kertoi Ilta-Sanomille.

– Hän ei ollut humalassa, eikä vaikuttanut sairaalta. Sitä, minkälainen poliittinen ajatusharha hänen mieltään hallitsee, sitä en pysty sanomaan.

On ilmiselvää, että Zyskowiczin pahoinpitelijää vaivaava ajatusharha on nimeltään vasemmistolaisuus. Valtamedia ja monet politiikot eivät vain ole halunneet nähdä selviä merkkejä, vaan ovat syyttäneet teostaan lempivihollisiaan ”äärioikeistoa” ja perussuomalaisia. Osa valheellisia syytöksiä esittäneistä ei halua oikaista puheitaan vieläkään.


Katso lisää täältä:

Video on osa Suomen Uutisten kokeellista uutispilottia.

SUOMEN UUTISET