Saksasta ja Italiasta tulleet Antifan aktivistit ovat pahoinpidelleet ihmisiä pampuilla ja kyynelkaasulla Unkarissa. Iskut liittyvät ilmeisesti Budapestissa pidettyyn äärioikeiston marssiin, mutta uhreiksi on joutunut myös täysin sivullisia ihmisiä. Poliisi on pidättänyt neljä henkilöä. Pahoinpitelyihin on osallistunut poikkeuksellisen suuri määrä naisia.

Budapestin poliisi on ilmoittanut pidättäneensä neljä henkeä epäiltynä pahoinpitelyistä, kertoo Hungary Today -nettilehti. Poliisin tutkintaosaston johtaja Béla Nyerges kertoi maanantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että pidätettyjä epäillään yhteensä neljästä joukkopahoinpitelystä, jotka ovat tapahtuneet Budapestin kaduilla viime viikon torstaina ja perjantaina.

Ensimmäinen hyökkäys tapahtui torstaina, jolloin seitsemän tai kahdeksan henkilöä hyökkäsi kolmen puolalaisen turistin kimppuun erilaisilla astaloilla aseistettuina. Kaksi uhreista sai vakavia vammoja. Tässä vaiheessa poliisi ei vielä tiennyt hyökkäyksen motiivia.

Pampulla päähän takaapäin

Seuraava hyökkäys tapahtui perjantaina. Kadulla kävelleen miehen kimppuun käytiin iskemällä häntä teleskooppipampulla päähän takaa päin. Kun mies kaatui maahan, häntä lyötiin eri astaloilla ja potkittiin. Lopuksi miehen kasvoille suihkutettiin kyynelkaasua hyökkääjien paetessa paikalta. Myös pahoinpitelyä ihmetellyt mummo sai kyynelkaasua silmiinsä.

Alla sama pahoinpitely pankkiautomaatin valvontakamerasta katsottuna.

Hyökkäyksen uhriksi joutunut unkarilaismies kertoo, että valvontakameratallenteiden mukaan Antifan iskuryhmä oli seurannut häntä jo bussissa. Kun mies nousi bussista ja meni postitoimistoon, yksi iskuryhmän jäsen seurasi häntä. Mies oli ilmeisesti maalitettu sen perusteella, että hän oli pukeutunut armeijan ylijäämäkamppeisiin.

Uhri ei edes aikonut osallistua marssille

Mies kertoo, että nuori tyttö oli tullut kysymään häneltä postitoimistossa, aikooko hän osallistua äärioikeiston marssille. Mies vastasi, että hän ei itse ehdi, koska pitää olla töissä, mutta jotkut kaverit ovat kyllä menossa.

Tämä vastaus ilmeisesti riitti oikeuttamaan joukkopahoinpitelyn. Kun mies poistui postitoimistosta mennäkseen työpaikalleen, hänen kimppuunsa käytiin takaapäin kahdeksan henkilön iskuryhmällä.

Konsertista palanneiden kimppuun hyökättiin

Kolmas hyökkäys tapahtui perjantaina illalla, kun konsertista palaamassa ollut unkarilaispariskunta joutui viiden hyökkääjän uhriksi. Heidän päälleen suihkutettiin kyynelkaasua ja heitä pahoinpideltiin. Mies sai vakavia vammoja. Kyseinen mies on ilmeisesti László Dudog, joka tunnetaan Unkarissa kansallismielisenä rock-artistina.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä tapahtui vielä neljäs hyökkäys, jossa kuusi henkilöä kävi saksalaispariskunnan kimppuun. Pariskunta oli ilmeisesti palaamassa samasta konsertista kuin aiemman hyökkäyksen uhrit.

Uhrit valittiin vaatetuksen perusteella

Tässä vaiheessa poliisille alkoi valjeta, että iskujen motiivi on todennäköisesti poliittinen, koska hyökkääjät eivät ryöstäneet uhreiltaan mitään omaisuutta, ainoastaan pahoinpitelivät heitä lyömäaseilla. Ainoa uhreja yhdistävä tekijä oli vaatetus. Kaikilla oli päällään joko maastokuvioituja vaatteita, musta takki tai pilottitakki, eli heidän voitiin vaatetuksen perusteella ajatella olevan äärioikeistolaisia.

Kun poliisille selvisi, että pahoinpitelyt ovat osa samaa kokonaisuutta, poliisi muodosti välittömästi 24 poliisin tutkintaryhmän jäljittämään hyökkääjiä. Valvontakameroiden tallenteista selvisi, että jokaisessa tapauksessa hyökkääjät olivat seuranneet uhreja pidemmän aikaa kaupungin kaduilla.

Organisoitua ja kansainvälistä toimintaa

Iskuryhmän toiminta vaikutti hyvin järjestelmälliseltä. Yleensä yksi tai kaksi hyökkääjää seurasi uhreja lähietäisyydeltä muiden pysyessä kauempana. Kaikkiaan iskuryhmään saattaa kuulua jopa 15 jäsentä. Eräässä tapauksessa yksitoista henkilöä seurasi uhria, mutta näistä vain kahdeksan otti osaa pahoinpitelyyn.

Tällä hetkellä pidätettyinä on neljä henkilöä: saksalainen mies, saksalainen nainen, italialainen nainen ja unkarilainen nainen. Pidätettyjen hallusta on löydetty lyömäaseita.

Jopa puolet hyökkääjistä naisia

Poliisin mukaan näiden hyökkäysten erityispiirteenä on naisten suuri osuus. Eräässä iskussa puolet hyökkääjistä näyttää olleen naisia. Naiset eivät ainoastaan katselleet vaan osallistuivat aktiivisesti pahoinpitelyihin lyömäaseita käyttäen.

Pidätetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Ulkomaalaiset epäillyt eivät ole suostuneet vastaamaan mihinkään kysymyksiin. Unkarilainen nainen on kertonut poliisille olevansa vasemmistolainen.

Budapestin piirityksen muistotilaisuus

Antifan iskuryhmän toiminta liittynee lauantaina pidettyyn muistotilaisuuteen Budapestin piirityksen murtamisen muistoksi. Vuonna 1945 puna-armeija oli piirittänyt Budapestin. Helmikuun 11. päivänä 28 000 saksalaista ja unkarilaista sotilasta yritti päästä piirittäjien läpi saksalaisten linjoille. Mukana oli tuhansia siviilejä.

Neuvostojoukot tappoivat suurimman osan läpimurtoa yrittäneistä. Vain 600-700 saksalaista ja unkarilaista sotilasta pääsi läpi saartorenkaasta.

Unkarilaiset ja saksalaiset äärioikeistolaiset järjestävät joka vuosi 11. helmikuuta muistomarssin Budapestin läpimurrolle. Ja joka vuosi Antifa järjestää vastamielenosoituksen. Antifa vastustaa erityisesti sitä, että neuvostojoukkoja vastaan taistelleet saksalaiset ja unkarilaiset esitetään ”Euroopan sivistyksen puolustajina”.

Tänä vuonna poliisi oli kieltänyt äärioikeiston muistomarssin, mutta Budapestiin oli silti kokoontunut sekä äärioikeistolaisia että vastamielenosoittajia ulkomaita myöten.

SUOMEN UUTISET