Äärivasemmistolaiset hyökkäsivät sunnuntaina Atlantan poliisin uuden koulutuskeskuksen rakennustyömaalle. Hyökkääjät heittelivät poliiseja kivillä, polttopulloilla ja ilotulitteilla. Yhdysvalloissa on jo pitkään väitelty siitä, saako Antifaa sanoa Antifaksi ja pitäisikö se luokitella terroristijärjestöksi.

Väkivaltaiset äärivasemmistolaiset hyökkäsivät sunnuntaina Atlantan poliisin uuden koulutuskeskuksen rakennustyömaalle Yhdysvalloissa. Hyökkääjät heittelivät poliiseja kivillä, tiilillä ja polttopulloilla ja ampuivat ilotulitteita poliiseja kohti. Lopuksi äärivasemmistolaiset polttivat kauhakuormaajan ja muita rakennustyömaalla olleita ajoneuvoja.

Tilanne sai alkunsa poliisin koulutuskeskuksen lähellä pidetystä konsertista, josta osa mustiin pukeutuneesta konserttiyleisöstä lähti yksissä tuumin etenemään koulutuskeskuksen alueelle, kertoo uutistoimisto ABC News. Atlantan poliisi on julkaissut videon tästä koordinoidusta hyökkäyksestä.

Poliisi: Ei mielenosoitus vaan terrorismia

Poliisi otti paikan päältä kiinni 35 mellakoitsijaa, joista 23 pidätettiin epäiltyinä terrorismista. Rikosnimike on kova, mutta Atlantan poliisipäällikkö Darin Schierbaumin mukaan se kuvastaa hyökkäyksen ”erittäin väkivaltaista” luonnetta.

Palokunnan ja poliisin käyttöön tarkoitetun koulutuskeskuksen rakentamista on vastustettu alueen ympäristöarvojen takia. Sunnuntain hyökkäys sai alkunsa ympäristöaktivistien pitämästä konsertista, mutta kyse ei ollut ”enimmäkseen rauhallisesta” mielenosoituksesta.

– Kun heität ilotulitteita, polttopulloja ja kiviä poliiseja kohti, sinun ainoa tavoitteesi on vahingoittaa, poliisipäällikkö totesi lehdistötilaisuudessa sunnuntai-iltana.

Mellakoitsijoita tullut ulkomailta asti

Kahta lukuun ottamatta kaikki terrorismista epäillyt henkilöt olivat tulleet paikalle Georgian osavaltion ulkopuolelta. Pidätettyjen joukossa oli myös kaksi ulkomaan kansalaista: ranskalainen ja kanadalainen. Terrorismista epäillyt ovat iältään 18-49-vuotiaita.

Yksi pidätetyistä on Southern Poverty Law Center -ihmisoikeusjärjestön palkkalistoilla oleva juristi, joka järjestön mukaan oli paikalla ”juridisena tarkkailijana”. Southern Poverty Law Center (SPLC) on Twitter-profiilitekstinsä mukaan ”rodullisen oikeudenmukaisuuden katalyytti”, joka tekee yhteisöjen kanssa yhteistyötä ”purkaakseen valkoisen ylivallan ja vahvistaakseen intersektionaalisia liikkeitä”.

SPLC:n palveluksessa on yli sata juristia ja muuta neuvojaa. Sen lisäksi, että järjestö tarjoaa oikeusapua erilaisille äärivasemmistolaisille aktivistiryhmille, se pyrkii omilla nettisivuillaan maalittamaan ”äärioikeistolaisina” pitämiään henkilöitä ja ”viharyhmiksi” kutsumiaan järjestöjä.

Pitäisikö Antifa luokitella viharyhmäksi?

Antifa ei kuitenkaan ole SPLC:n mielestä viharyhmä. Southern Poverty Law Center on julkilausumassaan nimenomaisesti vastustanut Antifan määrittelemistä terroristijärjestöksi.

New York Post -lehti puolestaan pitää Atlantan hyökkääjiä Antifan jäseninä ja syyttää SPLC:tä, liberaalimediaa ja Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garlandia siitä, että he sulkevat silmänsä totuudelta Antifan suhteen. Lehti vaatii pääkirjoituksessaan, että Antifa olisi luokiteltava viharyhmäksi, koska sellainen se on.

SUOMEN UUTISET