Teiden tukkiminen on ilmastoaktivistien suosima toimintatapa. Tiellä istuvat ilmastoprotestoijat tukkivat kadun myös hälytysajoneuvoilta, minkä on pelätty vaarantavan ihmishenkiä. Maanantaina Berliinissä pidetty ilmastoprotesti on saattanut myötävaikuttaa naispyöräilijän kuolemaan. ”Paska juttu, mutta mitäs siitä”, kommentoi tunnettu ilmastoaktivisti tylysti.

Berliinin keskustassa tapahtui maanantaiaamuna onnettomuus, jossa polkupyörällä liikkeellä ollut 44-vuotias nainen joutui betoniauton yliajamaksi, kertoo paikallinen BZ-lehti. Pyöräilijä jäi jumiin betoniauton renkaiden alle.

Koditon puukotti betoniauton kuljettajaa

Yliajon jälkeen tilanne onnettomuuspaikalla meni kaoottiseksi. Kun betoniauton kuljettaja nousi autosta mennäkseen auttamaan pyöräilijää, paikalle ryntäsi ”kodittomaksi” kuvailtu mies, joka puukotti betoniauton kuljettajaa ylävartaloon. Kuljettaja sai pahoja vammoja, ja hänetkin jouduttiin viemään sairaalahoitoon.

Onnettomuuspaikalle saatiin lääkäriambulanssi ja pelastuslaitoksen yksikköjä, mutta paikalle kutsuttu pelastuslaitoksen erikoisajoneuvo juuttui ilmastomielenosoituksen aiheuttamaan ruuhkaan. Kyseinen erikoisajoneuvo on varustettu nosturilla ja tarkoitettu raskaiden ajoneuvojen nostamiseen juuri tällaisissa tilanteissa.

Jokainen minuutti on tärkeä

Berliinin pelastuslaitoksen edustaja Rolf Erbe kertoo, että erikoisajoneuvon myöhästymisen takia onnettomuuspaikalla jouduttiin vähän ”improvisoimaan”, jotta uhri saataisiin pikaisesti pois betoniauton alta. Nyt pelätään, että tämä on saattanut ratkaisevasti huonontaa uhrin tilaa. Nainen kuoli onnettomuudessa saamiinsa vammoihin torstaina sairaalassa.

Tällaisessa onnettomuustilanteessa avun paikalle tulemisen viivästyminen muutamalla minuutillakin voi olla ratkaisevaa. Ilmastoaktivistien mielenosoituksen aiheuttaman ruuhkan arvellaan viivästyttäneen pelastuslaitoksen erikoisajoneuvon pääsyä paikalle 7-9 minuuttia.

– Tuntuu pahalta, kun tietää, että voisi auttaa, mutta ei pääse paikalle liikenneruuhkan takia, kertoo eräs palomies.

Ilmastoaktivisti: ”Paska juttu, mutta mitäs siitä”

Tien tukkineet mielenosoittajat kuuluivat Viimeinen sukupolvi -nimiseen aktivistiryhmään. Ryhmä toteaa tiedotteessaan pitävänsä mahdollisena, että pelastusajoneuvon pääsyn viivästyminen betoniauton alle jääneen pyöräilijän avuksi johtui heidän mielenosoituksestaan.

– Toivomme vilpittömästi, että viivytys ei heikentänyt hänen tilaansa, sanoo Carla Hinrichs Viimeinen sukupolvi -ryhmästä.

Politiikan tutkija ja ilmastoasiantuntija Tadzio Müller otti Twitter-kommentissaan tylyn linjan tapahtuneeseen. Alla oleva kommentti on kirjoitettu ennen kuin naisen kuolema oli tiedossa.

– Paska juttu, mutta mitäs siitä. Tämä on ilmastosota, ei ilmastohalaus. Shit happens.

Pitkän linjan ilmastomielenosoittaja Müller kuvailee Twitter-profiilissaan olevansa ”hedokommari, HIV-positiivinen, antifasisti ja ilmasto-oikeushomo”. Hän on myöhemmin poistanut kohua aiheuttaneen twiittinsä ja pahoitellut naispyöräilijän kuolemaa. Toisessa twiitissään hän valittelee joutuneensa ”Paska juttu” -twiittinsä takia uhkailujen kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

SUOMEN UUTISET