Ilmastoaktivistien ja radikaalin äärivasemmiston yhä läheisemmät välit huolestuttavat Saksan suojelupoliisia. Terrorismiasiantuntija varoittaa, että ilmastoaktivistit ovat kulkemassa samaa tietä kuin Baader-Meinhof-ryhmä 1970-luvulla. Väkivalta ja terrorismi eivät ole enää kaukana.

Ilmastoaktivistien ja radikaalin äärivasemmiston yhä läheisemmiksi käyvät välit huolestuttavat Saksan suojelupoliisia (Verfassungsschutz). Eri puolilla Eurooppaa on viime aikoina nähty ilmastoaktivistien protesteja, joissa aktivistit töhrivät taideteoksia, liimaavat itsensä kiinni johonkin tai heittävät ruokakaupassa kymmeniä litroja maitoa lattialle.

Monet Euroopassa toimivat aktivistiryhmät saavat rahoitusta amerikkalaiselta Climate Emergency Fund -säätiöltä, jonka hallituksessa vaikuttavat muun muassa Kennedy-suvun perijätär Rory Kennedy ja öljyllä rikastuneen Getty-suvun perijätär Aileen Getty. Myös Saksassa toimiva Viimeinen sukupolvi -ryhmä on mukana CEF-säätiön järjestämässä ”syyskapinassa”.

Aktivistit aikovat ruuhkauttaa tiet ja vankilat

Saksassa toimiva Letzte Generation (Viimeinen sukupolvi) -ryhmä on erikoistunut teiden tukkimiseen. Suomen Uutiset kertoi äskettäin, miten kyseisen ryhmän järjestämä tietukos viivytti hälytysajoneuvon pääsyä pelastamaan betoniauton alle jäänyttä pyöräilijää. Pyöräilijä kuoli myöhemmin vammoihinsa, ja avun viivästymisen pelätään myötävaikuttaneen hänen kuolemaansa.

Viimeinen sukupolvi -ryhmän aktivistit ovat viime aikoina järjestäneet tiesulkuja lähes päivittäin. Münchenissä tuomioistuin laittoi kaksitoista ilmastoaktivistia 30 päiväksi vankeuteen. Vastaiskuna aktivistit aikovat tehdä niin paljon rikoksia, että Baijerin vankilat ruuhkautuvat ilmastoaktivisteista, kertoo Bild-lehti. Vapaaehtoisia vankilaan menijöitä haetaan jo aktivistien keskusteluryhmissä.

Läheiset yhteydet väkivaltavasemmistoon

Suojelupoliisi on nyt huolissaan siitä, että Viimeinen sukupolvi -ryhmä on alkanut solmia läheisempiä suhteita Interventionistische Linke -verkostoon, johon kuuluu useita Antifan paikallisosastoja ja muita väkivaltaan taipuvaisia äärivasemmistoryhmiä. Kyseinen äärivasemmiston verkosto on jo pitkään ollut suojelupoliisin tarkkailussa, koska se on luokiteltu demokratian vastaiseksi äärijärjestöksi.

Saksan suojelupoliisi on jo vuosien ajan varoitellut siitä, että väkivaltainen äärivasemmisto pyrkii soluttautumaan mukaan ympäristöaktivistien toimintaan. Äärivasemmisto tarjoaa esimerkiksi juridista apua mielenosoituksissa kiinni otetuille ilmastoaktivisteille.

– Äärivasemmisto pyrkii saamaan vaikutusvaltaa ilmastoliikkeessä käyttääkseen sitä omiin tarkoituksiinsa, kertoo suojelupoliisin edustaja Bild-lehdelle.

Terrorismiasiantuntija: ”Samalla tiellä kuin Baader-Meinhof-ryhmä”

Liittovaltion keskusrikospoliisi on jo aiemmin varoittanut, että tietyt ryhmät saattavat suunnitella iskuja ydinvoimaloita, kaasuputkia ja raskasta liikennettä vastaan. Terrorismiasiantuntija Bettina Röhl varoittaa Bild-lehdessä, että ilmastoaktivistit ovat kulkemassa samaa tietä kuin Baader-Meinhof-ryhmä 1970-luvulla.

– Terrorismissa on aina kyse itsensä esille tuomisesta, sanoo Bettina Röhl. Sama itsekorostuksen tarve pätee Van Goghin maalauksen töhrimiseen ja teiden tukkimiseen.

Baader-Meinhof-ryhmä oli aluksi opiskelijaporukka, joka heitteli kermakakkuja ihmisten naamalle ja teki muita pikku jekkuja, Röhl kertoo. Lopulta siitä kehittyi Punainen armeijakunta RAF, joka on vastuussa ainakin 34 ihmisen murhaamisesta. Bettina Röhl tietää mistä puhuu, sillä hänen äitinsä Ulrike Meinhof oli yksi Punaisen armeijakunnan perustajista.

Röhl pelkää, että Viimeinen sukupolvi -ryhmä tulee kulkemaan samaa tietä kuin RAF, kun sen jäsenet vaativat aina vain kovempia tekoja ja enemmän ”vallankumousta”. Käänne väkivaltaan ja terrorismiin voi tapahtua nopeasti.

Poliitikot vaativat kovempia rangaistuksia

Poliitikot yli puoluerajojen ovat huolissaan ilmastoaktivistien radikalisoitumisesta ja vaativat oikeuslaitokselta kovempia toimia toisten ihmisten turvallisuuden vaarantavia mielenosoittajia kohtaan. Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Katja Mast pitää radikalisoitumista uhkana sille ”yhteiskunnalliselle yhteisymmärrykselle, joka tarvitaan ilmastonmuutoksen estämiseksi”.

– Viimeinen sukupolvi -ryhmä osoittaa tyypillisiä äärijärjestön tunnusmerkkejä. He näkevät lain rikkomisen ikään kuin oikeutettuna keinona omien poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi, sanoo kristillisdemokraattien kansanedustaja Christoph de Vries.

SUOMEN UUTISET