Perussuomalaisten kansanedustajaa Sebastian Tynkkystä lyötiin nyrkillä kasvoihin yökerhossa Lahdessa. Kyseessä oli jo toinen kerta, kun Tynkkyseen kohdistui väkivaltaa, jonka taustalla on poliittisia motiiveja. -Menen huomenna tekemään rikosilmoituksen, Tynkkynen kertoo Suomen Uutisille.

Parhaillaan perussuomalaisten suomalainen ensin-vaalikiertueella oleva Sebastan Tynkkynen kertoo tapahtumista myös vastikään julkaisemassaan videossa.

Suomen Uutiset tapasi Tynkkysen sunnuntaiaamuna Hausjärvellä, ja Tynkkynen vahvistaa, että alustavien tietojen mukaan teon taustalla oli poliittisia motiiveja.

– Sain eräältä silminnäkijältä tiedon, että ennen kuin tilanne yökerhossa lähti käyntiin, kimppuuni käynyt henkilö oli ensin kysellyt, että pääseekö persut muka sisään (yökerhoon). Sen jälkeen hän tuli luokseni kysymään, olenko Sebastian Tynkkynen. Kun vastasin myöntävästi, tuli nyrkkiä naamaan.

– Jos siis en olisi ollut perussuomalainen kansanedustaja olisin tältä säästynyt.

Tynkkynen sanoo, että lyönnistä ei jäänyt ulkoisia fyysisiä vammoja.

– Täällä toreilla ei siis tarvitse esiintyä sen näköisenä kuin olisin ollut viime yönä tappelussa. Vasenta poskea kuitenkin jomottaa. Yöunet jäivät vähiin, Tynkkynen kertoo.

Somen viestiboksit täynnä

Tynkkysen sosiaalisen median viestiboksit paukkuivat viime yönä täyteen, eikä kansanedustaja ole vielä ehtinyt käydä kaikkia saamiaan viestejä läpi.

– En vielä tiedä, onko kimppuuni käynyt henkilö pyrkinyt jälkikäteen olemaan minuun yhteydessä, esimerkiksi anteeksipyyntöä varten, mutta olipa tai ei, niin olen ajatellut että kun kyseessä oli jo toinen kerta, kun minuun kohdistuu poliittista väkivaltaa, vien tapauksen oikeuteen.

Asian eteenpäin viemisellä Tynkkynen sanoo haluavansa samalla asettaa päätepisteen häneen itseensä kohdistuvalle väkivallalle.

– Menen huomenna tekemään rikosilmoituksen. Katsotaan, miten asiat etenevät. En suostu siihen, että meikäläisestä tulee nyrkkisäkki poliittisten mielipiteiden vuoksi. Minun kanssani saa tietysti olla asioista eri mieltä ja minua saa haastaa asiapohjalta. Raja menee siinä, että aletaan hakkaamaan toista. Se ei kuulu suomalaiseen politiikkaan.

Poliittinen väkivalta nostaa päätään

Poliittinen väkivalta on pitkään ollut Suomessa lähes täysin vieras asia. Viime vuosina uudesta ikävästä ilmiöstä on kuitenkin nähty väläyksiä.

Ex-pääministerin, kansanedustaja Juha Sipilän kimppuun käynyt mies tuomittiin syksyllä sakkoihin pahoinpitelystä.

Tynkkysen kohdalla tämä oli jo toinen kerta. Elokapina-aktivistit kävivät kansanedustajan päälle syyskuussa Eduskuntatalon pihalla.

Kansanedustaja arvioi, että taustalla on yhteiskunnallisessa keskustelussa, etenkin sosiaalisessa mediassa pitkään jatkunut poliittinen demonisointi ja leimojen lätkiminen.

– Sitten joku saattaa alkaa kokea, että joku taho tai henkilö on niin paha, että kritisoinnin sijaan olisi muka oikeus käydä päälle ja vastustaa tätä väkivaltaa käyttämällä. Siitähän tässä on kyse.

Kritiikkiä myös medialle ja poliitikkokollegoille

Tynkkynen kohdistaa kritiikkiä myös valtamedian suuntaan.

– Kun media uutisoi politiikasta, niin toimituksissa on hyvä miettiä, käsitelläänkö asioita asioina, vai ollaanko samalla luomassa sellaista vastakkainasettelua, joka on omiaan johtamaan myös väkivaltaan.

Kansanedustaja kehottaa vastuuta myös poliitikkokollegoiltaan.

– Kun poliittista väkivaltaa tapahtuu, niin riippumattta siitä, keneen se kohdistuu, poliitikkojen tulisi välittömästi tuomita väkivalta. Tältä osin parannettavaa on. Viimeksi, kun kimppuuni käytiin Elokapina-mielenosoituksessa, maan johtajat eli lähinnä ministerit olivat hiljaa.

SUOMEN UUTISET