Äiti ja isäpuoli kiduttivat poikkeuksellisen törkeästi 4-vuotiasta pikkutyttöä. Lapsen päätä painettiin veden alle, häntä pisteltiin teräaseella, poltettiin tulikuumalla esineellä, tytön suuhun sekä sukuelinten alueelle laitettiin polttavaa tunnetta aiheuttavaa chilijauhetta ja hänen sääriluunsa väännettiin poikki. Kansanedustaja Ari Koponen vaatii kovempia rangaistuksia törkeistä pahoinpitelyistä.

Jutun oikeuskäsittely alkoi käräjäoikeudessa lokakuussa. Kansanedustaja Ari Koponen penäsi tapauksen tultua julki keskustelua tuomioiden koventamisesta, sillä syyttäjä vaatii kummallekin ainoastaan ehdollista vankeusrangaistusta.

– Kyseessä on täysin puolustuskyvyttömän lapsen toistuva kidutus, ja tyttöä pahoinpidelleet vanhemmat pysyvät vankeuden sijaan vapaudessa. Missä ovat kunnon rangaistukset? Koponen ihmetteli.

Vähimmäisrangaistusta korotettava

Törkeistä pahoinpitelyistä annetaan Suomessa hyvin lieviä tuomioita, vaikka rangaistusasteikko on 1-10 vuotta vankeutta. Keskimääräinen tuomio on kaksi vuotta vankeutta, ja lähes puolessa tapauksista tekijä selviää ehdollisella – kuten tässäkin tapauksessa. Koponen on jättänyt eilen lakialoitteen, jossa hän ehdottaa törkeän pahoinpitelyn vähimmäisrangaistuksen korottamista.

– Lakialoitteeni tarkoituksena on varmistaa törkeästä pahoinpitelystä tuomittavien vankeusrangaistusten ehdottomuus, sillä pääsäännön mukaan alle kahden vuoden vankeusrangaistukset tuomitaan ehdollisina ja vähintään kahden vuoden vankeusrangaistukset ehdottomina, kertoo Koponen.

Ei mahdu oikeustajuun

Myös rikosoikeuden professorit ja oikeusoppineet ovat julkisuudessa toivoneet ankarampia rangaistuksia. Kuitenkin vain lainsäätäjät voivat vaikuttaa rangaistuskäytäntöön, ja tämä tapahtuisi minimirangaistusta nostamalla.

– Tässä maassa joutuu linnaan veropetoksesta, mutta lasta saa kyllä kiduttaa raa’asti ilman kunnon rangaistusta. Tämä ei mahdu minun eikä monien muidenkaan oikeustajuun. Tällaiset tapahtumat jättävät uhriin elinikäiset jäljet, päättää Koponen.

Suomen Uutiset