Poliisikansanedustaja Tom Packalén vaatii, että poliisiin perustetaan yksikkö, joka keskittyy katujengien rikoksiin, niiden torjuntaan ja analyysiin.

– Maahanmuuttajataustaisten nuorten katujengit ovat tosiasia ja ongelma, johon pitää nyt viimein puuttua. Jutuille pitää saada omat erikoissyyttäjät ja rikoskierteessä olevien jengiläisten syöksy on saatava katkaistuksi nopealla tuomioistuinkäsittelyllä. Nyt rikoksiin syyllistyvä voi joutua odottamaan tuomiotaan parikin vuotta, minkä aikana hän voi syyllistyä satoihin uusiin rikoksiin, Tom Packalén sanoo.

Selittely ja ymmärtäminen eivät auta

Packalén on viettänyt yli parinkymmenen vuoden poliisiurastaan leijonanosan rikospoliisissa ja huumausaineiden kenttävalvonnassa, ja toiminut myös operatiivisena yleisjohtajana Helsingissä.

– Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajajengit muuttuvat koko ajan kansainvälisemmiksi, verkottuneemmiksi ja vaarallisemmiksi. Katujengit syyllistyvät perinteisten pahoinpitelyiden, ryöstöjen ja varkauksien lisäksi koko ajan enemmän huumausainekauppaan. Laittomia aseita saadaan helposti Ruotsista ja huumeita tilataan postitse omien verkostojen kautta ulkomailta, Packalén kertoo.

– Koska tilanne on pahentunut osoittaa se, ettei katujengiongelmaa pystytä torjumaan silkkihansikkain. Vaikka dialogi on tärkeää ja osin paikallaan, ei ongelma ratkea sen syitä yliselittämällä ja yliymmärtämällä. Poliisin on syytä olla poliisi.

SUOMEN UUTISET