Ruotsin jengiväkivalta on jälleen noteerattu maan rajojen ulkopuolella. Euroopan suurin lehtimedia, saksalainen Bild julistaa rap-muusikko Einárin murhan jälkeen, että ”Ruotsi on Euroopan vaarallisin maa”.

Bild kertoo artikkelissaan yksityiskohtaisesti viimeviikkoisesta räppäri Nils ”Einár” Grönbergin teloitustyyppisestä murhasta ja sen herättämästä keskustelusta.

– Hän oli vain 19-vuotias ja kuolemansa myötä hänestä tuli osa hirvittävää ruotsalaista tilastoa. Einár oli 217. ampuma-aseiden uhri, jota Ruotsi on saanut surra viimeisen viiden vuoden aikana. Ruotsi on Euroopan vaarallisin maa, kirjoittaa Bild.

”Ruotsi on vajonnut todelliseen painajaiseen”

Artikkelissa Ruotsi kuvataan entiseksi pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi, joka on vajonnut todelliseen painajaiseen. Bild viittaa Ruotsin rikostutkimuskeskuksen raporttiin, jossa verrataan Ruotsin ampumisten määrää Euroopan muiden valtioiden vastaaviin tilastoihin.

Ruotsissa kuolee kolme kertaa enemmän ihmisiä aseellisen väkivallan uhreina kuin EU:n alueella keskimäärin. Ruotsissa ammuttiin viime vuonna 4 ihmistä miljoonaa asukasta kohden, kun EU:n keskiarvo on 1,6 ampuma-aseella tehtyä murhaa per miljoona asukasta.

Saksalaislehti on murskannut numeroita enemmänkin ja havainnut, että 20-29-vuotiaiden kohdalla tilastovertailu antaa vieläkin synkeämmän tuloksen. Tuossa ikäluokassa ammutaan Ruotsissa 18 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Lähimmäksi surullisessa tilastossa pääsee Hollanti, jossa mainitussa ikäluokassa asesurmia oli viime vuonna yhdeksän miljoonaa asukasta kohden.

Maahanmuutto, rikollissuvut ja aseiden salakuljetus selityksenä

Bildin artikkeli on luonnollisesti herättänyt polemiikkia myös Ruotsissa. Expressen muistaa muistuttaa artikkelissaan, että Ruotsissa ammutaan vuodessa 10 kertaa enemmän ihmisiä kuin Saksassa.

Kriminologi Manne Gerell Malmön yliopistosta sanoo, ettei eroa maiden välillä pysty selittämään yksittäisillä tekijöillä.

– Silläkin voi olla asian kanssa tekemistä, että Ruotsissa on vähemmän poliiseja ja maahanmuutto on ollut suurempaa ja erityyppistä kuin Saksassa.

– Kyse voi olla myös ihan puhtaasti huonosta tuurista. Siitä, että aseiden salakuljettajat ovat olleet Ruotsissa aktiivisia tai maahan on muuttanut aina vain lisää rikollissukuja.

SUOMEN UUTISET