Ruotsin tappava todellisuus sai jatkoa viime torstaina, kun Ruotsin ehkä lahjakkain räppäri ammuttiin kotinsa pihalle Tukholmassa. Einárin kohtaloksi koitui se, että hän eli ja loi musiikkiaan jengien välissä, ei niiden sisällä.

Hip-hop artisti Nils Kurt Erik Einar Grönberg eli Einár ammuttiin kuoliaaksi myöhään torstai-iltana Tukholmassa. 19-vuotias Grönberg sai luodeista useita osumia ja kuoli elvytysyrityksistä huolimatta murhapaikalle. Silminnäkijöiden mukaan tontilta juoksi pois kaksi henkilöä. Poliisi ei ole pidättänyt ketään teosta epäiltynä, mutta useita todistajia on kuulusteltu.

Einár oli Ruotsin tunnetuimpiin ja suosituimpiin kuuluva räppäri, jonka musiikkia on striimattu Spotifyssä vuonna 2020 peräti 180 miljoonaa kertaa. Jo vuonna 2019 hän oli Ruotsin soitetuin artisti samaisessa suoratoistopalvelussa. Ilman valtavan markkinointikoneiston ja levy-yhtiön tukea – aivan omilla ansioillaan.

Gangsteri-rap voi olla hengenvaarallista

Grönberg oli lähtöisin vaikeista oloista, kuten monet ongelmalähiöistä ponnistavat kaltaisensakin. Hän räppäsi lohduttomasta arjesta ja toisaalta väkivallan glamourista. Jälkimmäisestä tuli gangsta-räppärin kohtalo.

Einár eli jatkuvan uhan alla ja toisaalta pyöri rikollisissa ympyröissä. Toissa keväänä hänet kidnapattiin ja häntä painostettiin antamaan rikollisille kolme miljoonaa kruunua. Rikoksesta tuomittiin useita Vårbynetverket-rikollisjengin jäseniä, kuten räppärit Mahamoud ja Haval Kahlil, itse jengipomo Chihab Lamouri sekä neljä muuta. Käräjäoikeuden tuomiosta valitettiin ja sen käsittely on parhaillaan menossa hovioikeudessa.

– Hän on musiikkinsa kautta tuonut esiin ja ärsyttänyt rikollisissa piireissä liikkuvia henkilöitä ja siksi häntä on uhkailtu useammaltakin taholta, kirjoittaa SVT:n toimittaja Diamant Salihu.

– Rikollisjengit tukevat niihin liitettyjä räppäreitä, koska nämä usein ovat kasvaneet kaikki samalla alueella.Einár liikkui eri jengien välillä, eikä hänellä ollut samanlaista tukea ja se teki hänestä haavoittuvan.

Sosiaalinen media suree, huhuilee ja spekuloi

Erään teorian mukaan murha on seurausta 9. lokakuuta tapahtuneesta jengitappelusta ja puukotuksesta, jonka yhteydessä otettiin kiinni kaksi räppäriä. Kiinniotetuilla on yhteyksiä Hysby hyenor -jengiin. Varmistamattomien tietojen mukaan myös Einár oli paikalla.

Uhkailujen takia Einárin on kerrottu ostaneen suojelua Bandidos-jengiltä, mutta nyt tapahtuneen valossa se kuulostaa valeuutiselta. Erittäin todennäköistä ja lähes pomminvarmaa on kuitenkin se, että nuoren ja lahjakkaan räppärin elämä loppui aivan liian aikaisin, koska hän eli niin kuin opetti.

SUOMEN UUTISET