Rikollisjengien väliset yhteenotot näkyvät jengien kotilähiöissä myös tiesulkuina ja kulkijoitten pysäyttelynä. Asialle on laitettu lapset, jotka hankkivat tietoa vihollisjengin ja poliisin liikkeistä vain hieman heitä vanhemmille taparikollisille. Talvi saattaa tuoda ongelmaan helpotusta.

Rikollisjengit käyttävät Expressenin mukaan lapsia ja nuoria silminään ja korvinaan pitääkseen silmällä Tynneredin aluetta Göteborgissa. Lapset pysäyttelevät henkilöitä, joita eivät tunne – aivan keitä hyvänsä.

– Vastaava ilmiö nähtiin kaupungin koillis- ja eteläosissa, kun Ali Khan ja Backagänget olivat sotajalalla. Pysäyttelijät ovat rikollisia, jotka haluavat tietää, keitä mahdollisesti vaarallisia henkilöitä alueella liikkuu. Olivatpa nämä sitten vihollisjengiläisiä tai poliiseja, kertoo Göteborgin eteläisen poliisialueen päällikkö Dan Windt.

Poliisin mukaan nuorimmat jengiläiset ovat 13-vuotiaita. Lapset voivat tosin peittää kasvonsa kätkeäkseen todellisen ikänsä.

– Aivan nuorimmat tytöt ja pojat ovat useimmiten passiivisia tarkkailijoita, kun hieman vanhemmat tivaavat liikkujilta näiden asiaa.

Roistot lentävät talveksi etelään

Kun poliisi saa hälytyksen laittomista tiesuluista tai aluekontrolleista, se yrittää löytää henkilöt, joita on pysäytelty ja kuulusteltu. Näin poliisi koittaa saada selville, mistä milloinkin on kyse ja mikä rikollisryhmä on kaiken takana. Poliisi myös lisää läsnäoloaan alueilla, joilla on havaittu rikollista tiedustelutoimintaa.

– Työskentelemme muiden turvallisuustoimijoiden, kuten vartijoiden kanssa, jotta toiminta saadaan loppumaan.

Rikollisjengien väliset yhteenotot etenevät aalloissa. Göteborgissa on viimeiset päivät ollut taas rauhallisempaa. Osin se voi johtua siitäkin, että aktiivisimmat rikolliset ovat lennähtäneet talveksi etelän lämpöön, pakoon Pohjolan pimeyttä ja kylmyyttä.

SUOMEN UUTISET