Eduskunnassa käsitellään kansanedustaja Ari Koposen lakialoitetta, joka vaatii törkeästä pahoinpitelystä tuomittaville vankeusrangaistusta. Törkeistä pahoinpitelyistä annetaan Suomessa hyvin lieviä tuomioita. Keskimääräinen tuomio on 2 vuotta vankeutta, mutta lähes puolessa tapauksista tekijä selviää ehdollisella.

– Suomessa toisen voi siis pahoinpidellä julmasti henkihieveriin ilman, että tekijä joutuu teostaan vankilaan, aloittaa kansanedustaja Ari Koponen.

Naisiin kohdistuva väkivalta saatava loppumaan

Mikäli vähimmäisrangaistusta korotettaisiin Koposen ehdotuksen mukaisesti nykyisestä yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta, voitaisiin varmistaa vankeusrangaistusten ehdottomuus, sillä pääsäännön mukaan alle kahden vuoden vankeusrangaistukset tuomitaan ehdollisina ja vähintään kahden vuoden vankeusrangaistukset ehdottomina.

– Etenkin naisiin kohdistuva raaka fyysinen väkivalta on yksi yhteiskuntamme häpeäpilkuista. Tämän ongelman ratkaisemiseksi tehtäviin konkreettisiin tekoihin luulisi saavan kaikkien puolueiden tuen, Koponen kommentoi luottavaisena.

Jokainen väkivallan uhri on aina myös jonkun läheinen

Suomi on Euroopan unionin toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Lähes joka toinen suomalaisnainen on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Törkeitä pahoinpitelyitä tehtiin Suomessa Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna yli 1 600 kappaletta. Eli keskimäärin 4-5 ihmistä pahoinpidellään maassamme päivittäin hengenvaaralliseen tilaan. Törkeänä pidetyssä pahoinpitelyssä teko tehdään erityisen raa’alla tai julmalla tavalla, tai siinä käytetään ampuma‑ tai teräasetta.

– Lakimuutoksella olisi ennaltaehkäisevä vaikutus kaikkiin törkeisiin pahoinpitelyihin, joista annettavat tuomiot ovat Suomessa ihmisten oikeustajun vastaisia. Täytyy muistaa, että jokainen väkivallan uhri on aina myös jonkun läheinen, jonkun lapsi, päättää Koponen.

Suomen Uutiset