

LEHTIKUVA
Oikeusministeri ei kannata vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä – Koponen: ”Suomessa toisen voi siis pahoinpidellä julmasti henkihieveriin ilman, että tekijä joutuu teostaan vankilaan”
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei kannata kansanedustaja Ari Koposen (ps.) lakialoitetta rikoslain tiukentamisesta. Kansanedustaja Ari Koposen mielestä on käsittämätöntä, ettei oikeusministeri ole valmis ottamaan kaikkia keinoja käyttöön naisiin kohdistuvan fyysisen väkivallan vähentämiseksi Suomessa.
Kansanedustaja Ari Koponen ehdottaa lakialoitteessaan törkeästä pahoinpitelystä tuomittaville vankeusrangaistusta. Tällä hetkellä lähes puolessa tapauksista tekijä selviää pelkällä ehdollisella. Törkeänä pidetyssä pahoinpitelyssä teko tehdään erityisen raa’alla tavalla käyttäen ampuma‑ tai teräasetta. Koponen tiedusteli kirjallisesti Henrikssonilta, kannattaako tämä tuomioiden kiristämistä.
– Rikostyypin sisällä voi olla kysymys vakavuudeltaan ja moitittavuudeltaan varsin erilaisista teoista. Tällöin voi vankeusrangaistuksen pituuden sen salliessa esimerkiksi ensikertaisen rikoksentekijän tapauksessa olla perusteltua tuomita vankeusrangaistus ehdollisena, vastaa Anna-Maja Henriksson.
– Suomessa toisen voi siis pahoinpidellä julmasti henkihieveriin ilman, että tekijä joutuu teostaan vankilaan. Ja tämä on maamme oikeusministerin mukaan täysin OK, ihmettelee Koponen.
Naisiin kohdistuva väkivalta on häpeäpilkku
Mikäli vähimmäisrangaistusta korotettaisiin Koposen ehdotuksen mukaisesti nykyisestä yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta, voitaisiin varmistaa vankeusrangaistusten ehdottomuus, sillä pääsäännön mukaan alle kahden vuoden vankeusrangaistukset tuomitaan ehdollisina ja vähintään kahden vuoden vankeusrangaistukset ehdottomina.
– Naisiin kohdistuva fyysinen väkivalta on yksi Suomen häpeäpilkuista, ja onkin käsittämätöntä, ettei oikeusministeri ole valmis kääntämään kaikkia kiviä tämän ongelman vähentämiseksi, Koponen sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuomioiden kiristäminen vähimmäisrangaistukset naisiin kohdistuva väkivalta vankeusrangaistus törkeä pahoinpitely Ari Koponen Anna-Maja Henriksson rikoslaki kirjallinen kysymys ehdollinen vankeusrangaistus lakialoite Väkivalta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Äiti ja isäpuoli kiduttivat toistuvasti 4-vuotiasta pikkutyttöä, syyttäjä vaatii ehdollista – Koponen: Missä ovat kunnon rangaistukset?

Koponen: Uhreja halventavat rangaistukset täysin vastoin ihmisten oikeustajua

Koponen vaatii kovempia rangaistuksia törkeistä pahoinpitelyistä – ”Tässä maassa joutuu linnaan veropetoksesta, mutta lasta saa kiduttaa raa’asti ilman kunnon rangaistusta”

Toisen polven maahanmuuttajat ovat yliedustettuina rikostilastoissa – syynä ei olekaan köyhyys ja asuinpaikka

Meri: Rikosten paljousalennuksista luovuttava – ”Tee kolme, kärsi yksi” -periaate pois rikoslaista

Koponen: Kenenkään oikeustajuun eivät mene rikollisten paljousalennukset

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri vaatii: Ministeri Henrikssonin selvitettävä vankeinhoidon järkyttävä tila välittömästi ja ryhdyttävä korjaustoimenpiteisiin

Leena Mereltä kirjallinen kysymys vankiloiden järkyttävistä työoloista: Onko oikeusministeri kartalla edes ongelmien laajuudesta?

Tynkkysen pahoinpitelystä nostettiin syyte: ”Tämä ei voi olla se suunta, mihin Suomessa ollaan menossa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää