Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei kannata kansanedustaja Ari Koposen (ps.) lakialoitetta rikoslain tiukentamisesta. Kansanedustaja Ari Koposen mielestä on käsittämätöntä, ettei oikeusministeri ole valmis ottamaan kaikkia keinoja käyttöön naisiin kohdistuvan fyysisen väkivallan vähentämiseksi Suomessa.

Kansanedustaja Ari Koponen ehdottaa lakialoitteessaan törkeästä pahoinpitelystä tuomittaville vankeusrangaistusta. Tällä hetkellä lähes puolessa tapauksista tekijä selviää pelkällä ehdollisella. Törkeänä pidetyssä pahoinpitelyssä teko tehdään erityisen raa’alla tavalla käyttäen ampuma‑ tai teräasetta. Koponen tiedusteli kirjallisesti Henrikssonilta, kannattaako tämä tuomioiden kiristämistä.

– Rikostyypin sisällä voi olla kysymys vakavuudeltaan ja moitittavuudeltaan varsin erilaisista teoista. Tällöin voi vankeusrangaistuksen pituuden sen salliessa esimerkiksi ensikertaisen rikoksentekijän tapauksessa olla perusteltua tuomita vankeusrangaistus ehdollisena, vastaa Anna-Maja Henriksson.

– Suomessa toisen voi siis pahoinpidellä julmasti henkihieveriin ilman, että tekijä joutuu teostaan vankilaan. Ja tämä on maamme oikeusministerin mukaan täysin OK, ihmettelee Koponen.

Naisiin kohdistuva väkivalta on häpeäpilkku

Mikäli vähimmäisrangaistusta korotettaisiin Koposen ehdotuksen mukaisesti nykyisestä yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta, voitaisiin varmistaa vankeusrangaistusten ehdottomuus, sillä pääsäännön mukaan alle kahden vuoden vankeusrangaistukset tuomitaan ehdollisina ja vähintään kahden vuoden vankeusrangaistukset ehdottomina.

– Naisiin kohdistuva fyysinen väkivalta on yksi Suomen häpeäpilkuista, ja onkin käsittämätöntä, ettei oikeusministeri ole valmis kääntämään kaikkia kiviä tämän ongelman vähentämiseksi, Koponen sanoo.

Suomen Uutiset