Kansanedustaja Sebastian Tynkkyseen kohdistuneesta pahoinpitelystä nostettiin syyte, jonka käsittely tapahtuu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa Lahdessa huomenna. Suomen demokratian suunnasta huolestunut Tynkkynen pelkää oikeusvaltion murenevan, jos poliitikot joutuvat pelkäämään väkivaltaa edustaessaan äänestäjiensä asiaa.

Sebastian Tynkkyseen kohdistunut pahoinpitely tapahtui keskellä perussuomalaisten viime vuoden puheenjohtajistokiertuetta. Tynkkynen vieraili lauantaina 4. joulukuuta 2021 Orimattilassa, Heinolassa sekä Lahdessa ja jäi päivän päätteeksi viettämään iltaa paikallisten nuorten kanssa ravintola Winttiin.

– Todistajan mukaan nuori nainen oli minut nähdessään kysynyt sivulliselta, pääsevätkö persut Winttiin sisään. Hetkeä myöhemmin tämä minulle ennalta tuntematon nainen tuli nopeasti ihmisten ohi luokseni ja kysyi, olenko Sebastian. Kun vastasin myöntävästi, hän löi välittömästi nyrkillä minua päähän täydellä voimalla, Tynkkynen kertoo.

Isku demokratiaa vastaan

Aikaisemmin 7.1.2021 kansanedustaja Juha Sipilää lyötiin nyrkiniskulla selkään, ja pahoinpitelijä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 80 päiväsakkoon (R21/3343).

– Toivon, että oikeus huomioi poliittisen motiivin vakavasti, kun se ratkaisee asiani. Tämä ei voi olla se suunta, mihin Suomessa ollaan demokratiana menossa. Jos poliitikot joutuvat pelkäämään väkivallan uhkaa edustaessaan äänestäjiensä asiaa, oikeusvaltio murenee. Ja päähän kohdistuvasta väkivallasta seuraukset saattavat olla huonolla tuurilla todella kohtalokkaat. Väkivalta ketä tahansa kohtaan on tuomittavaa, mutta poliitikkoon kohdistuessaan se on samalla myös isku demokratiaa kohtaan, Tynkkynen toteaa.

Suomen Uutiset