

PS ARKISTO
Perussuomalaiset vaatii tolkkua ja järkeä kriminaalipolitiikkaan: Vakavien rikosten rangaistusten paljousalennuksista luovuttava – ”Rangaistuksella tulee olla myös pelotevaikutus”
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri esitteli perussuomalaisten kriminaalipoliittisen ohjelman linjauksia SuomiAreenassa keskiviikkona. Perussuomalaisten mielestä suomalaisessa rangaistusjärjestelmässä on lopetettava palkitseminen, jonka mukaan rangaistusta lievennetään, mitä useammasta rikoksesta tuomitaan. – Rangaistuksen tulee aina olla oikeassa suhteessa teon moitittavuuteen, Meri sanoo.
Ennen seuraavia eduskuntavaaleja perussuomalaisilta on tulossa uusi rikosoikeudellinen ohjelma, jolla pyritään tuomaan järkeä ja tolkkua kriminaalipolitiikkaan.
Perussuomalaiset katsoo, että vakavien rikosten, kuten henki-, väkivalta- ja seksuaalirikosten, rangaistuksia on kiristettävä. Isona teemana ohjelmaan liittyvät myös rangaistuksien paljousalennukset, joista perussuomalaiset haluaa luopua.
Kansanedustaja Leena Meri nostaa esille Suomen rikosoikeusjärjestelmän epäkohdan eli yhtenäisrangaistusmallin, jonka mukaan mitä useammista rikoksista tuomitaan, rangaistusta aina lyhennetään.
– Laskentakaavan mukaan jos henkilö tuomitaan useista eri rikoksista, tuomion pohjaksi otetaan ankarin teko, vaikka tapon yritys, josta määrätään rangaistus. Sen jälkeen muista rikoksista tuomitaan lievempi rangaistus, noin yksi kolmasosa rangaistuksesta. Rikollinen saa siis paljousalennusta, eikä siinä ole mitään järkeä.
Suomen tuomiot lieviä pohjoismaisessa vertailussa
Meri katsoo, että suomalaisessa rangaistusjärjestelmässä on lopetettava tämän tyyppinen palkitseminen.
– Rangaistuksen tulisi olla oikeassa suhteessa teon moitittavuuteen. Rangaistuksella tulee olla samalla myös pelotevaikutus.
Esimerkkinä Meri nostaa sosiaalisessa mediassa jaetuista musiikkivideoista ja erilaisista tempauksista tunnetun ”someräppäri” Milan Jaffin, joka tuomittiin toukokuussa kymmeneksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli pahoinpitelystä, tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta, huumausainerikoksesta sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.
– Tuomioistuimen mukaan rikoksista olisi tullut vähintään 15 vuoden tuomio, jos rikoksista olisi tuomittu erikseen. Perussuomalaiset siis haluaa poistaa epäoikeudenmukaisena rangaistukset, joissa tekijä kärsii sitä vähemmän, mitä enemmän on tehnyt, Meri sanoo.
Hän huomauttaa, että pohjoismaisessa katsannossa Suomessa saa verrattain alhaiset tuomiot raiskausrikoksista ja lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.
– Lakivaliokunnassa meillä oli äskettäin käsittelyssä seksuaalirikoslainsäädännön uudistus. Suomessa raiskauksesta tulee yleensä puolitoista vuotta ehdollista, kun taas esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa lähtökohtaisesti tuomio on aina ehdoton.
Rikollisia hyysätään, mutta uhreille ei tarjota apua
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra korostaa, että rikoksesta tuomittavaa rangaistusta tuleekin tarkastella myös rikoksen uhrin näkökulmasta.
– Tällainen ajattelutapa on vain käymässä harvinaiseksi. Nyt eduskunnassa on käsitelty paljon seksuaalirikoslainsäädäntöä. Vihervasemmiston puolelta on usein esitetty ajatusta, että rangaistuksella ei juurikaan olisi väliä, koska rangaistus ei lohduta uhria.
Purra kehottaa jokaista miettimään, mihin tällainen linja on johtanut.
– Tässä maassa suoraan sanottuna rikoksen tekijöitä hyysätään. Samaan aikaan rikoksen uhrille ei useinkaan tarjota mitään, uhri ei välttämättä pääse edes terapiaan tai muunkaan avun piiriin. Oikeudenmukaisuuden ja moraalin kannalta tilanne on karmea.
– Suomalaisista vankiloista on tullut enemmän tai vähemmän ulkomaalaisten rikollisten lepokoteja. Vaikka toki ymmärrämme, että kriminaalihuoltoon liittyy ongelmia, eivätkä kovat rangaistukset välttämättä estä tulevaisuuden rikoksia. Kuitenkin järkevästi toimivan, turvallisuushakuisen yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, että väärintekijät saavat rangaistuksen. Ei tarvita 150 vuoden rangaistuksia, mutta jotain rotia ja järkeä yhteiskuntaan on nyt saatava. Se on normaalin moraalin ja rajanvedon mukaista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pelote Milan Jaff epäoikeudenmukaisuus hyysääminen rikosoikeus ulkomaalaiset rikolliset uhrit vihervasemmisto Pohjoismaat rangaistukset tuomiot seksuaalirikokset vankila Riikka Purra Leena Meri Turvallisuus perussuomalaiset Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sisäministeri Mikkonen: Maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajataustaisen katujengirikollisuuden kanssa

Poliisin selvitys: Alaikäisten tekemien väkivaltarikosten määrä kasvanut hälyttävästi – ulkomaalaistaustaisilla kolminkertainen yliedustus tilastoissa

Haitallisesta maahanmuutosta ollaan hiljaa – Purra: ”Kun väkivaltaa ihannoiva rap-artisti sai syytteen törkeästä lapsenraiskauksesta, media ei edes tohtinut kertoa henkilön nimeä tai taustaa”

Maahanmuuttajataustainen rikollisuus on tabu, joka ei katoa silmät sulkemalla

Helsinki kärsii haittamaahanmuuton seurauksista, katuväkivalta ja huumekauppa kasvussa – Purra: ”Perussuomalaisia lukuun ottamatta poliittinen kenttä on sokeuden vallassa”

Väkivallan raju kasvu huolestuttaa poliisia Turussa

Rikollisuus tärkein kysymys Ruotsin vaaleissa – tutkijat povaavat menestystä oikeistopuolueille

Pääministeri puhuu rangaistusasteikkojen kiristämisestä festareilla – eduskunnassa asia ei demareita kiinnosta

Ulkomaalaistaustainen seksuaalirikollinen selvisi ehdollisella tuomiolla – Purra: ”Pitäisi olla: häkkiin ja ulos maasta, mutta on: tuolla kaduilla vapaana sinun rahoillasi”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.