Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tänään tuominnut kansanedustaja Sebastian Tynkkysen pahoinpitelystä syytetyn naisen 60 päiväsakkoon, mistä koituu maksettavaa hänen tuloillaan 360 euroa.

19-vuotiasta naista syytettiin kansanedustajan pahoinpitelystä, joka tapahtui viime joulukuussa Sebastian Tynkkysen ollessa Lahdessa perussuomalaisten puheenjohtajistokiertueella.

Syyttäjän mukaan syytetty oli tunnistanut Tynkkysen lahtelaisessa yökerho Wintissä, jossa hän oli todistajan kertomuksen mukaan ensin ystävänsä kanssa närkästyen kysynyt sivulliselta, että ”saako persut tulla tänne”.

Hetkeä myöhemmin hän oli todistajan ja Tynkkysen kertoman mukaan lähestynyt nopeasti kansanedustajaa ja kysynyt, onko hän Sebastian. Tynkkysen vastattua myöntävästi tekijä oli välittömästi iskenyt Tynkkystä nyrkillä voimakkaasti päähän.

Syytetty myönsi tekonsa

Syytetty myönsi tekonsa, mutta rakensi puolustuksensa teon motiivista Tynkkysen sosiaalisen median ympärille. Asianomistajan kuulemisessa syytetyn asianajaja kysyi Tynkkyseltä, kuinka paljon hänellä oli seuraajia somessa. Tynkkysen vastattua seuraajia olleen tällä hetkellä yli 300 000 puolustus totesi, että Tynkkysen pahoinpitelyn motiivi ei ollut poliittinen vaan yleisesti Tynkkysen tunnettuus ja näkyvyys somessa.

Oikeus ei pitänyt vastaajan selitystä uskottavana, vaan oikeuden mukaan nainen tunnisti Tynkkysen perussuomalaiseksi poliitikoksi ja väkivallan motiivi oli puhtaasti poliittinen.

Oikeus huomautti, että tilanne oli Tynkkyselle täysin ennakoimaton eikä hän ollut provosoinut sitä.

Outo syy väkivallalle

Käräjäoikeus otti huomioon rangaistusta mitatessaan koventamisperusteena teon poliittisen motiivin ja lieventävänä perusteena sen, että syytetty oli myöntänyt tekonsa.

– Tuntui todella epätodelliselta, että viimeisessä vaiheessa puolustus lähti sille linjalle, että kaiken kuulemamme jälkeen kehdattiin väittää, että sosiaalisen median kanavieni koko olisi syy väkivallalle. Onneksi oikeus hylkäsi tämän selityksen ja tuomio välitti oikean signaalin myös yhteiskunnallisesti: että poliittinen väkivalta tuomitaan ja että se tuomitaan kovennetusti, Tynkkynen toteaa.

SUOMEN UUTISET