Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on jättänyt oikeusministerille vastattavaksi kirjallisen kysymyksen vankilatyöntekijöiden heikoista työoloista. MTV Uutisten tuoreen selvityksen mukaan henkilöstövaje, kouluttamaton henkilökunta ja lisääntyneet vaaratilanteet ovat lisänneet työntekijöiden pahoinvointia alalla.

– Ongelmien laajuutta kuvastaa se, että työntekijät eivät halua kertoa ongelmista omalla nimellään niiden arkaluonteisuuden vuoksi. Pääluottamusmiehen mukaan työntekijöitä on varoitettu puhumasta työoloista työpaikan ulkopuolella, ja työntekijät kokevat selkeän pelon ilmapiirin eikä työnantajapuoli kuuntele heitä, kun ongelmia yritetään tuoda esille. Tilanne vaikuttaa siis täysin tulehtuneelta, eikä vastuuministeri ole reagoinut asiaan mitenkään, Leena Meri kertoo.

Ministeri ei tunnu korvaansa lotkauttavan

Meri hämmästelee oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin hiljaisuutta.

– Olen jo viikonloppuna peräänkuuluttanut sen puolesta, että ministerin tulee välittömästi vaatia selvitys vankiloiden turvallisuustilanteesta, mutta ministeri ei tunnu korvaansa lotkauttavan. Siksi kysyn nyt kirjallisesti, miten ministeri tilanteen näkee ja mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä.

– Ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia, ja uutisen perusteella ne ovat viime aikoina kärjistyneet. Onko oikeusministeri kartalla edes ongelmien laajuudesta? Meri kysyy.

On korkea aika ottaa huolet todesta

Meri peräänkuuluttaa pikaisia ratkaisuja, eikä ongelmia tule siirtää seuraavalle hallitukselle. Eduskunnan lakivaliokunta on jo vuosia vakavasti varoittanut oikeusministeriön hallinnonalan jatkuvista resurssipuutteista ja vaatinut riittävää pysyvää rahoitusta.

– Osa vartijoista joutuu olemaan yksin jopa 50 vangin kanssa, ja he kokevat, ettei heidän huoliaan kuunnella vankiloiden johdossa. Työ muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi erityisesti lisääntyneen järjestäytyneen rikollisuuden vuoksi. On korkea aika ottaa huolet todesta.

Suomen Uutiset