Tanska on ottamassa käyttöön järjestelyn, jossa se vuokraa Kosovosta vankisellejä ulkomaalaisille vangeille, jotka karkotetaan Tanskasta heidän suoritettuaan rangaistuksensa. Järjestely ei ole Euroopassa ainutlaatuinen, vaan myös Belgia ja Norja ovat vuokranneet vankilakapasiteettia Hollannista. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee, miksei Suomikin voisi tässä asiassa seurata Tanskan esimerkkiä.

– Rikosseuraamuslaitoksen tilastojen mukaan vuonna 2020 ulkomaalaisten osuus kaikista vangeista oli peräti 17 prosenttia. Noin kymmenessä vuodessa ulkomaalaisten vankien määrä on kasvanut noin 75 prosenttia. Vankeusvuosi Suomessa maksaa yhteiskunnalle noin 80 000 euroa. Kustannus on täysin järjetön, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kuvailee tilannetta.

Suomalainen vankila ei pelota rikollisia

Ulkomaalaisten rikollisten lähettäminen ulkomaille kärsimään tuomiotaan olisi suomalaisen yhteiskunnan etu.

– Monissa tapauksissa on nähty, että vankeusrangaistus ei sen enempää paranna rikollisia kuin myöskään estä rikollisen toiminnan jatkumista linnasta käsin. Suomalaisella vankilalla ei myöskään ole juuri minkäänlaista pelotevaikutusta etenkään länsimaiden ulkopuolelta tuleville rikollisille, kun kaikki mukavuudet telkkarista ja pelikonsolista lähtien ovat tarjolla. Vankeusrangaistusten ulkoistaminen voisi tuoda asiaan ratkaisun, Antikainen pohtii.

Myös karkotukset onnistuisivat paremmin

Vankeusrangaistusten ulkoistaminen ratkaisisi myös toistuvat karkotusten epäonnistumiset. Suomalaisilla viranomaisilla on tuntunut olevan suunnattomia vaikeuksia poistaa maasta ulkomaalaiset rikolliset heidän kärsittyään vankeusrangaistuksensa. Kun Suomi hankkisi ulkomaalaisrikollisten vankeinhoidon ostopalveluna, se voisi sopia myös karkotuksen toteuttamisesta.

– Kun esimerkiksi Kosovossa ei ole tarjolla suomalaista sosiaaliturvaa, on huomattavasti vaikeampaa jäädä elämään paperittomana yhteiskunnassa. On myös todennäköistä, että ulkomaalaisia rikollisia tulisi Suomeen vähemmän, jos tiedossa olisi, että kiinnijäämisestä ei seuraa täysihoitojakso Suomen valtion vieraana, vaan odottamassa on todella karu selli. Hallitus, selvittäkää tämä mahdollisuus viipymättä! Antikainen kannustaa.

Suomen Uutiset