Kansanedustaja Minna Reijonen on huolissaan Suomen oikeuslaitoksen resurssien riittävyydestä ja ulkomaalaisten vankien suuresta määrästä, joka tulee kalliiksi suomalaiselle veronmaksajalle. Asiasta kirjallisen kysymyksen tehnyt Reijonen haluaa tietää, voisivatko ulkomaalaiset vangit suorittaa tuomionsa omissa kotimaissaan.

Suomen oikeuslaitoksella on ollut pulaa resursseista, jonka vuoksi käsittelyt ovat ruuhkautuneet ja viivästyneet. Oikeuslaitoksen oikea-aikainen toiminta on Minna Reijosen mielestä tärkeää.

– Tärkeää on myös se, että Suomen kansalaiset kokevat elävänsä maassa, jossa on turvallista asua ja jonka oikeuslaitos toimii. Resurssien vähäisyydestä on ollut huolissaan myös eduskunnan lakivaliokunta.

Yksi vanki maksaa 80 000 euroa vuodessa

Suomen vankiloissa on paljon ulkomaalaisia vankeja suorittamassa tuomioitaan. Ulkomaisten vankien osuus on lisääntynyt huomattavasti viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana. Suuri osa heistä kärsii tuomiota huumausaineisiin liittyen. Ulkomaalaisista vangeista suurin osa on virolaisia ja irakilaisia.

– Vuosikustannukset vankia kohden ovat noin 80 000 euroa vuodessa. Mediassa on nostettu esille, että yö vankilassa maksaa enemmän kuin hotelliyö, kauhistelee Reijonen.

Hallitus tekemään pikaisesti selvitystä

Reijosen mielestä hallituksen tulisi mahdollisimman pikaisesti selvittää mahdollisuutta, voisiko ulkomaalaisia vankeja laittaa suorittamaan rangaistuksiaan omissa kotimaissaan.

– Miten Suomi on edistänyt asiaa, että ulkomaalaiset vangit suorittaisivat vankeustuomionsa Suomen sijasta kotimaissaan? Millaiset kustannusvaikutukset sillä olisivat? Mitä aiotaan asian eteenpäin viemiseksi tehdä? Reijonen kysyi kirjallisessa kysymyksessään kun ei saanut vastausta ministeriltä eduskunnan istunnossa.

Suomen Uutiset