Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on huolissaan oikeudenhoidon pitkään jatkuneesta todella heikosta rahoituksesta. Riittävän rahoituksen ja siten resurssien puute vaikuttaa ihmisten mahdollisuuteen saada asiansa käsiteltyä oikeusistuimissa.

– Poliisin, tuomioistuinten, syyttäjien, yleisen oikeusavun ja velkaneuvonnan resurssit ja perusrahoitus laahaavat todella pahasti. Rikoksia jää tutkimatta, asiat seisovat tuomioistuimissa ja oikeusapua odotellaan, vaikka oikeudellista apua pitäisi usein saada kiireellisesti, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri.

– Toimiva oikeussuojan saaminen, rikosvastuun toteutuminen ja uhrin oikeus saada juttunsa pikaisesti käsitellyksi sekä tietysti turvallinen yhteiskunta ovat keskeisiä elementtejä oikeusvaltiossa.

Myös lakivaliokunta huolissaan rahoituksesta

Myös lakivaliokunta on huomauttanut vakavasti tuomioistuinten, Rikosseuraamuslaitoksen, Syyttäjälaitoksen ja yleisen oikeusavun kestämättömästä ja vuosia jatkuneesta taloudellisesta ahdingosta (Valiokunnan lausunto 11/2021 3.6.2021).

– Valiokunta tuo esille, että määrärahat ovat tarpeisiin nähden aivan riittämättömät ja tilanne kestämätön. Joissain asiaryhmissä käsittelyajat ovat jo niin pitkät, että viivästymiset haittaavat vakavasti oikeusturvan toteutumista. Esimerkiksi veroasioissa käsittelyt kestävät keskimäärin yli vuoden, ja myös siviiliasioissa käsittelyaika on jo 13,2 kuukautta.

Oma oikeusvaltio kuntoon ensin

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi kyselytunnilla 8.9., että tilanne on sinänsä tiedossa ja oikeusvaltion parantamiseen tulee vähän lisää panostuksia. Meri on pettynyt vastaukseen ja toteaa, ettei pysyvää kunnon korjausta resursseihin ole tulossa edelleenkään.

– Samaan aikaan hallituspuolueet paheksuvat esimerkiksi Puolan ja Unkarin oikeusvaltion tilaa, mutta jospa nyt ensin katsottaisiin, että edes oma on kunnossa, Meri huomauttaa.

Maailmanparannus laitettu suomalaisten edelle

Meri vaatii hallitusta laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja syyttää hallituksen olevan kiinnostunut enemmän maailmanparannuksesta kuin suomalaisten asioiden hoidosta.

– Hallitus panostaa kehitysapuun, pakolaiskiintiön nostoon, turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan ja globaaliin ilmaston pelastamiseen suomalaisia kurittamalla, ja samaan aikaan kotimaan asiat saavat olla rempallaan, Meri tuskailee.

Suomen Uutiset