Puolan perustuslakituomioistuin linjasi, ettei Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT voi kyseenalaistaa puolalaistuomarien asemaa. EIT ei ole EU-elin, joten EU:n ja Puolan välinen kiista oikeusvaltiotilasta on laajentunut jo unionin ulkopuolelle. Aiheesta uutisoi Financial Times.

EU-tuomioistuimen ja Puolan perustuslakituomioistuimen välisen kiistan aiheena on EU:n huoli puolalaistuomarien riippumattomuudesta. Kiista on jatkunut vuosia.

EIT varoitti Puolaa keväällä, että maassa ei välttämättä järjestetä puolueettomia ja reiluja kuulemisia, koska perustuslakituomioistuimeen on nimitetty tuomari laittomasti.

Puola on toistuvasti kertonut, että maan hallitus haluaa virtaviivaistaa kommunismiajan oikeuslaitosta.

Oikeuslaitosten kiista

Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro vei EIT:n linjauksen Puolan perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi. Maan perustuslakituomioistuin katsoi, ettei EIT:llä ole oikeutta määritellä tuomarinimistysten laillisuutta.

Laillisuuskiistassa kyse on kyse siitä, millä taholla on kuuluisa oikeus sanoa se viimeinen sana. Puolan perustuslakituomioistuimen linjaus tarkoittaa, ettei EIT:llä tai EU-tuomioistuimella ole määräysvaltaa Puolan asioissa.

Puolan apulaisoikeusministeri Sebastian Kaleta kirjoitti, että ulkopuolinen EIT yritti puuttua Puolan asioihin laittomasti. Hänen mukaansa maan perustuslakituomioistuin esti tällaisen yrityksen.

Henri Alakylä