EU ei ole vielä hyväksynyt Puolan ja Unkarin suunnitelmia elpymisvälineen rahojen käytöstä. Italian osalta kumileimasin heilahti jo kesäkuussa huolimatta siitä, että monet tahot Europolia myöden varoittavat varojen päätyvän Italian mafialle. Onko EU:n strategia lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta kaksoisstandardeilla?

Puola ja Unkari joutuvat odottamaan yhä EU:n elpymisvälineestä jaettavia rahoja. EU:n mukaan Puola ei ole vielä päättänyt oikeuslaitosten marssijärjestystä. Kiista koskee ylintä tuomiovaltaa: onko se Puolan perustuslakituomioistuimella vai EU-tuomioistuimella?

Unkarin kohdalla EU epäilee, että rahat valuisivat korruptioon. Se on sinänsä aivan aiheellinen huoli. Huolia ei ollut Italian kohdalla: EU on jo hyväksynyt Italian osuuden, vaikka Europolia myöden monet ovat painottaneet uhkaa, että mafia vie osan rahoista.

Unkari ja Puola tyytymättömiä

Unkari ja Puola ovat jo ilmaisseet tyytymättömyytensä komission viivyttelyyn. Maat syyttävät EU:ta kiristämisestä. Viime marraskuussa maita huoletti tämänkaltainen lopputulema.

– Jos he todellakin vievät läpi tämän mekanismin, niin olemme luoneet Euroopan unionista Neuvostoliiton, Unkarin pääministeri Viktor Orbán puhisi elpymisvälineen kytkemisestä oikeusvaltioperiaatteeseen viime marraskuussa.

Puola ja Unkari eivät siltikään estäneet 750 miljardin euron elpymisvälinettä.

Henri Alakylä