Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi Puolan parlamentin alahuoneelle EU:n olevan merkittävän hetken äärellä: kuinka kauan EU-jäsenmaat aikovat perääntyä demokratioissaan EU:lle valtaa ”anastavien” instituutioiden edessä. Pääministerin ulostulosta uutisoi brittilehti Express.

Mateusz Morawieckin mukaan EU on historiallisessa tienhaarassa. Hänen mukaansa EU:lla ei ole määräysvaltaa jäsenmaiden tuomarinimityksiin. EU:n mukaan kyseessä on oikeusvaltioperiaatteen rikkominen.

Euroopan komission tiedottaja kertoi komission tehtävän olevan unionin laillisuusjärjestyksen suojelu ja eurooppalaisten oikeuksien suojaaminen.

Kiistassa pohjimmiltaan on kyse siitä, mikä taho sanoo laillisuusmielessä viimeisen sanan EU:ssa jäsenmaille. Maan omat lait vai usein kierretty EU-laki.

Tekopyhyys olisi EU:n vientivaltti

Lusikkansa soppaan työnsi Expressenin mukaan myös Michel Barnier. Ranskalainen Barnier nousi otsikoihin hänen toimittuaan EU:n brexit-neuvottelijana. Barnier on mukana Ranskan ensi kevään presidentinvaaleissa.

Barnier sanoi Puolan EU-jäsenyyden ehtojen olevan vaakalaudalla. Hän luonnehti Puolan pyrkivän painostamaan maalleen oikeutta.

Ulostuloa voi pitää moraalisen oppitunnin pitämisenä täysin aiheetta. Barnier on itse kyseenalaistanut EU-tuomioistuimen ylivallan ja vaatinut Ranskalle itsemääräämisoikeutta. Barnier on toki sittemmin poistanut vaatimuksensa, mutta tuskin hän on hetken mielijohteesta lähtenyt Puolan kanssa samoille linjoille.

EU:n ja unionin suurten jäsenmaiden ylitsepursuava tekopyhyys voi edelleen hyvin. Jos se olisi hyvä asia, niin siitä voisi tuotteistaa EU:lle merkittävän vientituotteen.

Henri Alakylä