Latvian sisäministeri Marija Golubeva kirjoittaa Politicossa, että EU:n on toimittava Valko-Venäjän hybridivaikuttamista vastaan. Hän vaatii unionia estämään laittomat rajanylitykset. Sisäministerin mukaan Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka käyttää ihmisiä ammuksina.

Sisäministeri Marija Golubeva kirjoittaa monen maan olleen jo hybridivaikuttamisen kohteena. Näihin maihin kuuluu myös Suomi. Muita Golubevan mainitsemia maita ovat Georgia, Ukraina, Ruotsi, Alankomaat ja nyt Latvia.

Vaikuttamiseen käytetään laittomia siirtolaisia. Tavoitteena on luoda heikkouksia todellisille strategisille tavoitteille. EU ei voi Golubevan mukaan sallia tätä.

Rajan ylittäneiden palautus vaikeaa

Golubeva huomauttaa, että EU-mailla on rajattuja mahdollisuuksia saada rajan jo ylittäneet laittomat siirtolaiset työnnettyä takaisin rajan taakse. Sen vuoksi EU:n kyettävä toimimaan nopeasti ulkorajoillaan. Valko-Venäjä pystyi käyttämään tätä unionin heikkoutta hyväkseen ohjaamalla siirtolaisvirtoja EU:n itäisille rajoille.

Hän lisää hybridivaikuttamisen johtavan myös sosiaalisiin ongelmiin, kun poliittinen päätöksenteko riitaantuu ja vaikeutuu. Valko-Venäjä turvautuu myös informaatiosotaan antaen vaikutelman, että EU:n itäiset valtiot ovat syypäitä näihin kaaottisiin rajaoloihin.

Hätätila rajoilla

Latvia ja Liettua ovat jo julistaneet hätätilan Valko-Venäjän rajaseuduilla. Puola aikoo seurata esimerkkiä. Puolan presidentti Andrzej Dudan odotetaan hyväksyvän hätätilan, mikäli esitys päätyy hänen pöydälleen.

Golubevan mukaan hätätilan julistuksella halutaan viestittää Valko-Venäjälle ja laittomille rajanylittäjille, että EU-maat eivät salli laittomia rajanylityksiä.

Liettuan turvapaikkakäsittely ruuhkautunut

Liettuan varasisäministeri Arnoldas Abramavičius kertoo maahan tulleen tänä vuonna noin 4 000 ihmistä. Yksin heinäkuussa maahan tuli 2 900 ihmistä. Vasta noin kahdensadan henkilön turvapaikkahakemus on ehditty käsitellä.

Valko-Venäjän taluttamilla hakijoilla on erittäin heikot mahdollisuudet saada Liettuasta turvapaikka.

– Emme ole hyväksyneet ainoatakaan turvapaikkahakemusta keinotekoisesti tuotetun epäsäännöllisen maahanmuuttovirran vuoksi.

Sen sijaan jo keväällä maahan tulleilla 83 afgaanilla on mahdollisuudet saada maasta turvapaikka Afganistanin viime päivien kaaoksen vuoksi.

Liettuan rajavartiosto kertoo, että hakemusten käsittely venyy hakijoiden tulvan vuoksi. Liettua on tarjonnut matkaliput ja 300 euroa rahaa vapaaehtoisesti palaaville ruuhkan helpottamiseksi. Tähän mahdollisuuteen moni ei tartu.

– He todella uskovat voivansa jatkaa matkaansa päivän tai kahden päästä, Liettuan rajavartioston johtaja Rustamas Liubajevas toteaa.

Henri Alakylä