Rajalle julistetusta poikkeustilasta huolimatta laittomien maahantulijoiden virta Puolaan jatkuu vuolaana. Puolan rajavartiosto on ilmoittanut ottaneensa kiinni kuusi ulkomaan kansalaista epäiltyinä laittoman maahantulon järjestämisestä. Rikoksesta epäiltyjen joukossa on myös yksi Suomen kansalainen, joka on alun perin Syyriasta.

Puolan rajavartiosto tiedotti virallisella Twitter-tilillään rajavartijoiden ottaneen maanantaina kiinni kuusi ulkomaan kansalaista epäiltyinä laittoman maahantulon järjestämisestä. Rikoksesta epäillyt ovat Saksan, Suomen, Tadžikistanin, Syyrian ja Irakin kansalaisia. Toisella kiinni otetuista irakilaisista on myös Puolan passi, kertoo nettilehti Notes from Poland.

Rikosepäilyssä on kyse siitä, että henkilöt olivat järjestäneet laittomasti maahan tulleille kuljetuksia Puolan sisällä tai muihin maihin, kertoo Puolan rajavartioston tiedottaja Anna Michalska.

Laittoman maahantulon järjestäminen on Puolan lain mukaan vakava rikos, josta voi seurata jopa kahdeksan vuoden vankeustuomio, kuten Puolan rajavartioston Twitter-tili vielä erikseen varoittaa.

Kansainvälinen verkosto

Toiminnan takana näyttää olevan useisiin EU-maihin levittäytynyt verkosto. Yksi epäillyistä työskentelee suuressa varsovalaisessa kuljetusliikkeessä. Kiinni otetulla Tadžikistanin kansalaisella on oleskelulupa Puolassa. Syyrian kansalaisella on oleskelulupa Saksassa. Myös Suomen passilla liikkeellä ollut epäilty on alun perin Syyriasta. Toisella irakilaisella on Puolan passi ja toinen on hakenut turvapaikkaa Latviasta.

Puolan viranomaiset ovat käynnistäneet EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osalta karkotusmenettelyn. Heidät tullaan palauttamaan kotimaihinsa ja he saavat viiden vuoden maahantulokiellon Schengen-alueelle.

Laiton maahantulo jatkuu – tulijoita Kongosta asti

Kuten Suomen Uutiset kertoi jo aiemmin, Puolaan on tänä kesänä kohdistunut ennen näkemätön laittoman maahantulon aalto Valko-Venäjältä. Kyse on Valko-Venäjän hallinnon hybridioperaatiosta Puolaa ja EU:ta vastaan. Puolalaisten asenteet pakolaisia ja siirtolaisia kohtaan ovat kiristyneet huomattavasti ja puolet kansasta kannattaa raja-aidan rakentamista.

Puolan rajavartioston mukaan maahan kohdistui elokuussa 3 500 laittoman maahantulon yritystä. Pelkästään tämän viikon maanantaina rajavartiosto pysäytti 191 laittomasti maahan yrittänyttä rajalla. Lisäksi seitsemäntoista otettiin kiinni maan rajojen sisäpuolella. Tulijoita on Afganistanin ja Irakin lisäksi myös esimerkiksi Kongosta ja Kamerunista.

Suomessa laittoman maahantulon järjestämisestä tuomitaan yleensä sakkoon. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Jos tekijällä katsotaan olevan ”humanitaariset tai läheisiin perhesuhteisiin liittyvät vaikuttimet”, tekoa pidetään ”hyväksyttävistä syistä tehtynä”, eikä siitä tuomita rangaistusta.

SUOMEN UUTISET