Laittomat maahanpyrkijät yrittävät päästä Puolaan rikkomalla raja-aidan. Viikonloppuna kaksi rajavartijaa loukkaantui rähinöissä ja joutui sairaalaan. Myös Saksa on vahvistanut rajavalvontaansa, koska osa laittomista tulijoista on päässyt Puolan läpi Saksaan asti.

Viikonloppuna Suomen valtamedia keskittyi uutisoimaan siitä, miten ”puolalaisäidit osoittavat tukeaan Valko-Venäjältä rajan yli pyrkiville”. STT:n uutinen raja-alueella pidetystä mielenosoituksesta toistettiin kaikissa valtalehdissä. STT:n mukaan mielenosoittajien kyltteihin oli kirjoitettu iskulauseita kuten ”kuoleman raja” ja ”pelätkää Jumalaa, älkää pakolaisia”.

Samaan aikaan Puolan rajavartiosto kertoi varsin erilaista tarinaa rajalta. Rajavartioston mukaan viikonlopun aikana tapahtui kahdessa eri paikassa väkivaltainen maahanpääsy-yritys. Kummassakin paikassa noin 60-70 hengen aggressiivinen miesjoukko yritti päästä raja-aidan yli väkisin.

Pitäisikö pakolaisia sittenkin pelätä?

Rähinöitsijät heittelivät rajavartijoita kivillä ja kepeillä. Kaksi rajavartijaa loukkaantui sen verran pahasti, että joutui sairaalahoitoon. Laittomat maahanpääsy-yritykset onnistuttiin kuitenkin torjumaan.

Meno Puolan rajalla alkaa muistuttaa Turkin ja Kreikan rajalla alkuvuodesta 2020 tapahtuneita mellakoita, joissa Turkin viranomaiset yllyttivät laittomia siirtolaisia rikkomaan Kreikan raja-aitaa ja pyrkimään yli väkisin.

Puolan rajavartiosto ja muut tahot ovat julkaisseet videoita, joissa väkivaltaiset maahanpyrkijät yrittävät rikkoa raja-aitaa. Alla oleva video tuo elävästi mieleen keskiaikaiset rynnäköt kaupunginmuureja vastaan. Ehkä puolalaisäidit olivat väärässä: ehkä näin väkivaltaisia ”turvapaikanhakijoita” olisi sittenkin syytä pelätä.

Kuolonuhreja ja propagandasotaa

Useat laittomat siirtolaiset ovat saaneet surmansa Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla. Jotkut ovat kuolleet hypotermiaan sään viiletessä. Viimeisin kuolonuhri hukkui rajajokeen. Puolalaisten mukaan valkovenäläiset rajavartijat olivat tuupanneet uimataidottoman miehen jokeen.

Rajalla käydään kovaa propagandasotaa puolin ja toisin. Syyskuun lopussa Puolan viranomaiset lähettivät kaikkiin raja-alueella oleviin matkapuhelimiin automaattisen tekstiviestin, jossa siirtolaisia kehotettiin palaamaan Minskiin. Heitä varoitettiin kylmenevästä säästä ja tiukasta rajavartioinnista. Lisäksi puolalaiset varoittivat, että siirtolaisten ei pidä ottaa ”mitään pillereitä tai lääkkeitä” Valko-Venäjällä, koska heidät saatetaan myrkyttää.

Saksakin vahvistaa rajavalvontaansa

Useimpien Puolaan pyrkijöiden lopullinen tavoite on päästä Saksaan. Ihmissalakuljettajat järjestävät kyytejä Puolan läpi. Suomen Uutiset kertoi aiemmin, että yksi Puolassa ihmissalakuljetuksesta kiinni jäänyt on syyrialaistaustainen Suomen kansalainen.

Tuhannet Puolan rajan laittomasti ylittäneet ovat jo päässeet läpi Saksaan asti, joten Saksan sisäministeri Horst Seehofer (CSU) on erittäin huolissaan Puolan tilanteesta. Seehofer onkin jo määrännyt 800 poliisia lisää Saksan ja Puolan väliselle rajalla estämään luvattomia rajanylityksiä, kertoo BZ-lehti.

Seehoferin mukaan Valko-Venäjällä on 15 000 Lähi-idästä tullutta siirtolaista odottamassa päästäkseen Puolan läpi Saksaan. Saksan lisäongelmana on, että sinne tulee EU:n sisäisillä lennoilla Kreikasta sellaisia henkilöitä, jotka ovat jo hakeneet turvapaikkaa Kreikasta, tai jopa saaneet turvapaikan sieltä.

SUOMEN UUTISET