Valko-Venäjän ja Puolan rajalla järjestetty maahanmuuttokriisi on eskaloitunut nopeasti. BBC:n toimittajan tavoittama kamerunilainen mies kertoo valkovenäläisten ottaneen häneltä passin ja puhelimen sim-kortin, sen jälkeen hänet oli ohjattu Puolan rajalle. Mies kertoo haluavansa palata kotimaahansa, mutta ilman passia se on lähes mahdotonta.

Puolan oppositiojohtaja Donald Tusk väläytti puolustusliitto Naton kokousta kriisitilanteen takia artikla neljän mukaan. Artikla neljää käytetään tilanteissa, joissa jäsenmaan alueellinen yhtenäisyys, poliittinen riippumattomuus tai turvallisuus on uhattuna.

Tusk sanoo Valko-Venäjän järjestäneen kriisin rajalleen. Samaa mieltä on myös Saksa. Maan Puolan vastaisella rajalla on kirjattu tammi-heinäkuussa vain 26 laitonta rajanylitystä. Pelkästään lokakuussa laittomia ylityksiä kirjattiin yli 3 200 kappaletta.

Tuhansia ihmisiä rajalla

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja kertoi suoraan Valko-Venäjän syyllistyvän ihmissalakuljetukseen.

Valko-Venäjän mukaan rajaseudulla on yli 2 000 laitonta siirtolaista. Puolan hallituksen mukaan rajalla on jopa 3 000 – 4 000 ihmistä. Tämän lisäksi Puola arvioi muualla Valko-Venäjällä olevan vielä noin 10 ooo EU:hun laittomasti hakeutuvaa ihmistä.

Rajavalvojat ovat joutuneet turvautumaan kyynelkaasun käyttöön laittomien rajanylittäjien yrittäessä rikkoa raja-aitaa.

Valko-Venäjän maanpaossa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kertoi presidentti Aljaksandr Lukašenkan uhkailevan naapurimaita inhimillisellä katastrofilla. Oppositiojohtajan mukaan presidentti on pysäytettävä yhteisvoimin.

Puola on julistanut rajaseudulle hätätilan, joten rajalta on lähes mahdotonta saada varmistettua tai riippumatonta tietoa.

Henri Alakylä